Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 съвета за борба с колорадския бръмбар през есента

25 септември 2022, 13:32 часа

След като лехите в градините са празни, има чудесна възможност градинарят да си отмъсти на всички нарушители, които са минали в нелегалност до следващия сезон.

Това са насекомите вредители, сред които основният враг на градинаря е колорадският бръмбар. Ето какво предприемат старите градинари есенно време.

1. Уви, индустриалните гиганти не са разработили такива продукти, които биха могли да накарат вредителя за изпълзи от земята.

На помощ идва изобретателността на хората. Добро начало е да изгорите остатъците от растенията и да изкопаете района преди замръзване, за да се преборите с ларвите на бръмбарите.

След това пригответе разтвор. В 10 л вода се разреждат 40 грама пилешки тор. Консумацията е 60 кофи на сто квадратни метра земя. Хората твърдят, че после бръмбарите буквално безследно изчезват.

7 двойки растения, които не могат да бъдат засадени в една градина

2. Хората също така твърдят, че колорадският бръмбар има врагове - това са къртици и земеровки, както и паяци, златоочки и земни бръмбари.

Но често самите вредители сами се изселват от градината.

3. Малко известен начин за борба с буболечките през есента е поставянето на примамки.

За да направите това, в градината трябва да се оставят няколко купчини с картофени стебла и грудки в тях. Бръмбарите ще се заселят там за зимата, след което остава само да се унищожат капаните.

Но проблемът е, че популацията на вредителите е толкова голяма и издръжливостта просто учудва човешкия ум, че всички тези трикове стават почти без значение още през пролетта.

Направете това и колорадският бръмбар ще напусне градината ви

През годините на развитие на колорадските бръмбари се адаптира дори към химическите средства за борба с него. Веднага след като вашите съседи или фермерът са третирали срещу вредители, колониите от бръмбари мигрират към местата, където все още не са използвани химикали.

И те могат да изминат разстояние от няколко километра наведнъж, за да успеят да съхранят популацията си. Има градинари, които казват, че тези насекоми са “безсмъртни”. Може би имат право, виждайки как трудът им отива на вятъра.

Мнозина градинари, които вече са пробвали този любопитен трик, споделят, че има ефект и е добре да се опита, въпреки упоритостта и устойчивостта на колорадския бръмбар. Добре е да се направи всичко възможно преди сезона, за да е по-лесно после за получаване на качествен добив.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес