Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 ефективни средства за защита на растенията от листни въшки

01 август 2023, 17:27 часа

Градинарството може да бъде истинско предизвикателство, изискващо време, усилия и знания. Една от главните грижи е предпазването на растенията от вредители, като листните въшки. Днес ще разгледаме три естествени метода, които ще ви помогнат да се справите успешно с този проблем.

Листни въшки в градината: Ако нищо друго не помага, напръскайте с този бял разтвор

1. Разтвор от тютюн

За да приготвите този разтвор, ви трябва малко количество тютюн, което се поставя в еднолитрово шише с вода. Оставете течността да престои няколко дни. След това я прецедете и изсипете в бутилка с пулверизатор. Разпръсквайте течността върху листата на растенията, засегнати от листни въшки. След кратко време вредителите ще изчезнат напълно.

Плевелът, който ще ви избави от листните въшки и охлювите в градината

2. Разтвор от коприва

Този разтвор е също толкова ефективен, колкото и разтворът от тютюн. Накиснете една шепа коприва в литър вода и оставете да престои за ден или два. След това процедете течността и я прелейте в пръскачка. Поливайте растенията с нея. Копривата е богата на хранителни вещества и помага за укрепването им, а също и отблъсква листните въшки.

Против листни въшки – ефективни народни методи

3. Привличане на калинки

Калинките са най-ефективното и най-естествено средство за борба срещу листните въшки. Засадете люцерна близо до зеленчуковите култури и овощни дръвчета, за да привлечете калинките на вашата територия. След кратко време те ще се струпат в градината и ще спасят растенията ви от вредителите.

Тези естествени методи са лесни за приготвяне и използване, а ефектът им е безотказен. Защитете растенията си от листни въшки по природен начин и се наслаждавайте на здрави и обилни плодове във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес