Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 златни правила за засаждане на зимен чесън, които всеки градинар трябва да знае

05 септември 2024, 13:58 часа

Всеки градинар, които иска да засади зимен чесън в градината си, трябва да знае 15 златни правила.

Златни правила при засаждане на зимен чесън

Правило 1. Отлични предшественици преди засаждане на чесън са всички пъпеши (краставици, тиквички, пъпеши и дини). Не трябва да засаждате чесън след лук и картофи. 

Правило 2. Преди да засадите чесън, е много важно да подготвите лехите, а именно да дезоксидирате почвата. По-добре е тази работа да се извърши две седмици преди засаждането. За чесъна ще бъде добре почвата да се дезоксидира леко с доломитово брашно, наполовина смесено с тебешир.  

Торене преди засаждане на зимен чесън - ето как се прави

Правило 3. Когато засаждате чесън, трябва да вземете предвид всички правила. На първо място, трябва точно да определите времето на засаждане. Постепенно времето за засаждане на чесън се измества леко и става по-дълго. Трябва да започнете да засаждате култури преди зимата, когато имате резерв от две до три седмици преди началото на студеното време. Най-добрата температура за засаждане на чесън е плюс седем до осем градуса. Почвата остава топла за доста дълго време, което позволява на чесъна да се вкорени добре. Ако засадите чесъна твърде рано, има риск скилидките да поникнат, ако е твърде късно, те няма да имат време да се вкоренят и ще измръзнат. Приблизително 2-3 седмици преди началото на стабилните студове трябва да се засади зимен чесън.

Правило 4. Луковиците от чесън за засаждане могат да бъдат закупени на градинските пазари. Най-често такъв посадъчен материал вече е адаптиран към условията на определен регион. 

Правило 5. Не прекалявайте с азота. Поради излишното азотно хранене, чесънът може да има време да покълне, което е напълно ненужно преди настъпването на студеното време.

Правило 6. Правилен избор на глави и дълбочина на засаждане. Избират се най-големите глави чесън, които са с най-малко скилидки, тъй като колкото са по-малко, съответно са и по-големи. Най-добрият чесън е с четири скилидки. 

Дълбочината на засаждане на чесъна се изчислява от върха му. От върха на среза до повърхността на почвата трябва да останат около пет до седем сантиметра почва. Правилната дълбочина за засаждане на чесън се счита за дълбочина, равна на дължината на три скилидки (но не по-малко от пет сантиметра). 

Правило 7. Разделете големи глави чесън на отделни скилидки и изберете за засаждане само здрави скилидки, които не са засегнати от гъбични заболявания. 

Правило 8. Всеки посевен материал трябва да бъде обработен, преди да се засади. Може да използвате антигъбични препарати според инструкциите.

Правило 9. Ако засаденият чесън гние от година на година и никакви мерки не помагат да се реши този проблем, тогава градинарят има сериозни проблеми с почвата. Почвата трябва да се третира редовно през целия сезон и да се засява със зелен тор между засаждането на чесън.

Правило 10. За борба с почвените вредители на чесъна градинарят може да използва биологичен или химичен метод. 

Правило 11. Главите на чесъна могат да бъдат засегнати от трипси. Признаците за такова увреждане са „прах“, покритие върху скилидките чесън под люспите и могат да се намерят малки черни насекоми с дължина до два милиметра. Преди засаждането такъв материал трябва да се третира с препарати срещу насекоми вредители.

Правило 12. За засаждане трябва да изберете най-големите глави чесън от реколтата и от тях най-големите, най-чистите и здрави скилидки. 

Правило 13. Можете да засадите чесън или като отделни скилидки (единично или по двойки, поставени на различна височина), или като цели глави чесън. Скилидките трябва да се засаждат на разстояние от десет до петнадесет сантиметра една от друга.

Правило 14. Засаждането на чесън преди зимата може да се извърши веднага след покълването на зеленото торене. Зелените торове трябва да се отрежат в корена и да се вкопаят в почвата.

Правило 15. Ако възникне грешка с времето на засаждане и чесънът започне да покълва, трябва незабавно да го мулчирате с всички налични материали, например торф, паднали листа или почва. За надеждност горната част на насажденията може да бъде покрита със смърчови клони. Есенното покълване на зимния чесън не е много добро, така че е по-добре правилно да се съсредоточите върху температурата на почвата, тя трябва да бъде +7 градуса.

Само опитните градинари торят с това почвата преди засаждане на чесън

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес