Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Трявна изгражда цветна преса за метални кенчета

18 януари 2022, 19:00 часа • 5288 прочитания

Община Трявна с поредна крачка към постигане на екологично бъдеще с умисъл към опазване на околната среда и природата! От днес цветна метална преса за алуминиеви опаковки или т.нар. кенчета е най-новия метод за правилно разделяне на този вид отпадък от останалите битови, които всички ние генерираме в ежедневието си и най-новият метод за последващото им рециклиране в положителен аспект.  

Съоръжението е поставено на открито, в началото на т.нар. Етнографски комплекс във въжрожденския град, в непосредствена близост до другите съдове за битови отпадъци, които са разположени там. Средствата за закупуване на пресата са предоставени от Община Трявна, а инициативата е реализирана съвместно с екологичната образователна кампания „Герои на планетата“.

В горната част на цветната преса има отвор, предназначен за поставяне на алуминиев кен, който след това се пресова с едно натискане на педала в долната част на съоръжението. Смачканите кутийки ще се събират в пресата до нейното запълване и регулярно ще бъдат извозвани, като средствата от тази инициатива ще бъдат използвани за зелени дейности в града.  

Целта на цветния весел робот е да научи малки и големи, че както пластмасовите, картонени и хартиени отпадъци трябва да заемат най-малко пространство в съответния съд, след тяхното изхвърляне, така и металните такива също трябва да заемат най-малко място от обема на пресата. Със своите багри и весели очички, инициаторите приканват деца, учители и родители да се включат с предложение за най-забавно и оригинално име на новия “Герой на планетата”.

Защо е важно да рециклираме металните кенчета след тяхната употреба?  

Според проучвания, до момента, рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия, която може да захрани 4 милиона домакинства за една година. Един кг алуминий спестява използването на 6 кг боксит – основна руда на алуминия, 4 кг химически продукти и 14 кВтч електроенергия. Не случайно това е най-рециклирания метал в света, тъй като процесът на рециклиране е безкраен и няма загуба на качество при него. Затова алуминиевите кенчета след употреба трябва да се отделят от останалия вид битов отпадък, защото те са и най-добрия опаковъчен материал.  

Споделяме и няколко любопитни факта, свързани с добре познатите ни метални кутийки:  

Над 1,8 милиарда са металните кенове, които се произвеждат годишно за бира и безалкохолни напитки

Около 600 метални опаковки годишно използва всяко едно домакинство

Около 300 милиона метални опаковки се използват в рамките на една седмица покрай Коледа

Поне 3 часа може да се захранва един телевизор с енергията, която може да спестим, рециклирайки само един алуминиев кен

Бъдете отговорни, разделяйте правилно битовите отпадъци и ги изхвърляйте в предназначените за това регламентирани съдове за отпадъци. Бъдете примера за подражание с принос към опазване на околната среда и мястото, на което живеете. Защото екологичното бъдеще зависи от усилията на всички нас!

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес