Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

360 000 лв. обезщетение плаща властта в Габрово, защото не зачита съда: Бъдещ сценарий

06 октомври 2024, 21:00 часа • 5821 прочитания

Заглавна снимка: Таня Христова, кмет на Габрово

360 000 лева обезщетение ще трябва да плаща Община Габрово – този сценарий я застрашава, защото е заведено дело за тази сума пари. Причината - нанесени на частен бизнес щети по договор за наем заради заповед на кмета на община Габрово (394/28.02.2023). Тя е подписана от зам.-кметицата Мария Йозова, която е упълномощена да работи като заместник на кмета от действащия градночалник. В периода, в който е издадена заповедта, действаща кметица е Таня Христова.

Пикантната подробност – заповедта касае имот, в който съсобственик е самата Христова, а редом до нея е брат ѝ Димитър Баджаров. И заповедта, която Административен съд-Габрово блокира, подозрително облагодетелства Христова и брат ѝ.

Възмутително позната история, възмутително познати похвати

Случаят е продължение на сагата с т.нар. кожарска фабрика на Габрово "Марокинджиев" – най-старата индустриална фабрика в България от първите години на XX век. Тя представлява имот с няколко десетки сгради, като този имот няма един собственик. Най-голям дял собственост и то над 98% има "Чинков Пропърти" ЕАД. Този дял обаче е недостатъчен за компанията и собствениците ѝ да се спасят от спорове и тормоз относно имота, при това от семейството на Таня Христова – сага, за която вече разказахме: Краде ли кметицата на Габрово апетитен имот чрез брат си?

Дотук в историята, която изглежда скоро няма да стигне до финал, най-впечатляващ беше епизодът, от който стана ясно, че 98% владение не стигат дори да си спокоен, че можеш да влезеш в имота си без проблеми - защото кметицата на Габрово има претенции срещу теб. Сега вече има продължение, което е достойно да се съревнова с абсурдността на присвояването на входа към имота - научете и си припомнете: Присвояваш вратата и хубавият имот е твой: Така ли прави кметицата на Габрово?

Със заповед 394/28.02.2023 на общинските власти в Габрово, която Габровският административен съд отменя, се налага забрана за достъп на собственика "Чинков Пропърти" ЕАД до 5 сгради в имота, където е фабрика "Марокинджиев" и се нарежда да бъдат спрени токът и водата за тях. Причината – така да бъдат принудени собствениците от "Чинков Пропърти" ЕАД да премахнат незаконен строеж.

Ключовата подробност – Върховният административен съд (ВАС) постановява окончателно, че незаконен строеж на посоченото място няма. За целта ВАС отменя друга заповед (662/07.04.2023 г.), издадена пак от кмета на Габрово (пак от Йозова и пак тя е упълномощена от Христова да я замества), с която се твърди, че има незаконен строеж – започнато е да се прави основен ремонт без строително разрешение, като се променя конструкцията. Само че съдът установява, че няма основен ремонт – има запълване на три дупки с бетон и подмяна на стари тухлени зидове с нови, което обаче не е промяна на конструкцията на сградата. Съответно, Община Габрово е осъдена да плати 6000 лв. обезщетение на "Чинков Пропърти" ЕАД за незаконосъобразна заповед. По делото ВАС изрично отказва да признае, че Таня Христова и брат ѝ Димитър Баджаров са заинтересована страна както те искат да стане.

Но Габровската община, начело на която е Таня Христова, не се спира, въпреки че губи две различни съдебни дела относно две различни заповеди за незаконен строеж, какъвто няма. На всичкото отгоре общината спира достъпа на "Чинков Пропърти" ЕАД до 5 сгради в имота, а само в 2 (по същество дори в 1) има извършване на някакви ремонтни дейности – и това е категорично констатирано от Административния съд в Габрово.

Съдът казва "не", габровските велможи не слушат

(На снимката: инж. Соня Корназова, директор дирекция "Устройство на територията" /розова тениска/; инж. Тодор Тодоров, началник отдел "Архитектура и административен контрол на строителството" /черна тениска/; Янка Желязкова, главен специалист дирекция "Устройство на територията" /шарена блуза/; Калин Кинов, главен инспектор Общински инспекторат /зелена тениска/)

На този фон има издадена трета заповед (1619/12.08.2024), от Мария Йозова – по същество разпореждането е за принудителна общинска проверка в имота, която да събере доказателства, че има незаконно строителство. Цялата процедура обаче е незаконосъобразна – по думите на Сергей Гилин, един от директорите на "Чинков Пропърти" ЕАД. Пред Actualno.com той заяви, че проверяващите са дошли със заповед, която не е одобрена и потвърдена от съда, а в случая такова нещо е наложително съгласно Административно-процесуалния кодекс.

Гилин разказа, че изрично е изразил несъгласие проверяващите (четирима души, придружени от двама полицаи), да влизат на територията на имота на "Чинков Пропърти" ЕАД, след като съдът не е потвърдил заповедта. В крайна сметка те са влезли в двора на имота, но не са могли да влязат в сградите. Причината - сградите са били заключени и явно проверяващите са се усетили, че са стигнали твърде далеч по време на проверката и следващата им стъпка е влизане с взлом в частна собственост чрез разбиване на врата, което би било грубо потъпкване на Конституцията, законодателството и правото на частна собственост в България. В деня на проверката, на 14 август 2024 година, общинската заповед за забрана на достъп до сградите все още е била в сила - тя пада на 13 септември 2024 година с решението на Административен съд-Габрово. Полицаите, дошли заедно с проверяващите, не са разбили вратата.

Заради невъзможността да влязат, общинарите са се заканили на г-н Гилин, че ще му заведат дело. На 4 октомври, 2024 година, той е разпитан в полицията по случая.

Междувременно, "Чинков Пропърти" ЕАД подава жалба до Административния съд в Габрово заради заповедта за принудителна проверка – вече е насрочено заседание по този случай в съда, през настоящия месец октомври.

Общината знае, че ще загуби, но с тези действия тормози частния бизнес в личен интерес на кметицата Таня Христова и брат ѝ, смятат потърпевшите. Сградите са отдадени под наем на "Принц" ООД, производител на кожени изделия. Г-н Гилин поясни: Общинските заповеди обаче пречат на нормалната работа, съответно и на покриването на наема.

Още: Кметски натиск над местен бизнес в Габрово - и в. "Галерия" обръща внимание

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес