Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравената звезда, която озари сцената на Копа Америка 2024

08 юли 2024, 15:13 часа • 1326 прочитания

Тазгодишното издание на Копа Америка върна светлините на прожекторите към една забравена звезда на футболната сцена. Капитанът на Колумбия Хамес Родригес, който си спечели овациите на цял свят преди 10 години на Мондиал 2014, напомни за присъствието си с отлични изяви досега в турнира. 32-годишният полузащитник показа, че не е загубил и "капка от магията си" и заяви, че е решен да изведе отбора си до втори трофей в състезанието.

Хамес Родригес - отново под светлините на прожекторите

Родригес впечатли при победата на "Лос Кафетерос" с 5:0 над Панама, с което тима се класира на полуфиналите. Изключителната му визия и пасовете, които се оказаха неуловими за съперниковите защитници, доведоха до 5 асистенции за колумбиеца - изравнен рекорд с Лионел Меси ( от 2021 г.) за най-много асистенции в едно издание на турнира.

Творческите способности на Родригес отново привлякоха вниманието при победата над Панама, когато той центрира точно от корнер за откриващия гол, след което вкара дузпа, а по-късно асистира за третия гол на Колумбия.

"Беше труден мач. Те са много силни, но ние влязохме по добър начин в мача, знаехме как да вкарваме голове бързо и това ни даде контрол над играта", заяви Родригес, след като взе четвъртата си награда за играч на мача от четири двубоя.

Вдъхновена от капитана си, Колумбия се цели във финал на Копа Америка

Колумбия отбор

"Дали исках да бъда най-добрият играч на Копа? Да, исках да имам добър турнир и да помогна на съотборниците си да стигнат далеч. Надяваме се, че ще успеем да стигнем до този така желан финал", каза още колумбийският капитан.

Родригес избухна под светлините на прожекторите, когато спечели Златната обувка по време на Световното първенство в Бразилия през 2014 г., което му донесе престижен трансфер в гиганта от ЛаЛига Реал Мадрид. Въпреки това клубната му кариера така и не успя да достигне нивото, което демонстрира за националния отбор, и след труден престой в Реал и неуспешен период под наем в Байерн Мюнхен Родригес се присъедини към Евертън през 2020 г.

Хамес Родригес и неговата клубна сага

Той се състезава във Висшата лига в продължение на един сезон, а след това последваха също толкова кратки периоди в катарския отбор Ал-Раян и Олимпиакос, преди да се присъедини към бразилския отбор Сао Пауло миналата година.

Хамес Родригес

Родригес беше оставен извън състава на Колумбия за Копа Америка през 2021 г. поради липса на физическа форма, но беше напълно възстановен в отбора от Нестор Лоренсо. Под ръководството на Лоренсо Колумбия се превърна в един от най-добрите отбори в Южна Америка, като направи серия от 27 мача без поражение, в които постигна огромни победи над отбори като Бразилия и Германия.

Сега Колумбия ще се изправи срещу устремените към рекорден трофей уругвайци. Полуфиналният сблъсък ще се изиграе в четвъртък на 11 юли от 3:00 часа българско време.

ОЩЕ: Пълна програма | мачове | отбори | резултати на Копа Америка 2024

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес