Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страхотна Австрия шокира Нидерландия, спечели група "D" и е на 1/8-финал на Евро 2024 (ВИДЕО)

25 юни 2024, 20:56 часа

Австрия продължи с отличното си представяне на Европейското първенство по футбол в Германия, след като победи Нидерландия с 3:2 в последния мач на двата тима от груповата фаза на турнира. Успехът гарантира на момчетата на Ралф Рангник първото място в тяхната група „D“, което означава, че ще срещнат по-лек съперник на 1/8-финалите на надпреварата.

Реклама

Австрия стартира отлично срещата

Австрия започна вихрено срещата и поведе още в 7-ата минута. След центриране на Александър Прас в наказателното поле Дониел Мален опит да изчисти топката, но я прати в собствената си мрежа. Нидерландия отговори с опасен удар на Райндерс, който обаче мина покрай вратата.

В средата на първото полувреме „лалетата“ бяха близо до изравнително попадение, но Дониел Мален не успя да преодолее Патрик Пенц от добра позиция. Малко по-късно Райндерс стреля в аут. Пет минути преди края на редовното време Австрия имаше възможност да реализира втори гол, но Барт Вертбрюген се справи с ударите на Забицер и Грилич.

Двата тима предложиха страхотен футбол след почивката

Второто полувреме стартира отлично за тима на Нидерландия, който успя да изравни след около минута игра. В герой за „лалетата“ се превърна Коди Гакпо, който се разписа след подаване на Шави Симонс.

Австрия реализира второ попадение след около час игра. Романо Шмид се разписа с глава след отлично подаване на Флориан Грилич. В 76-ата минута Нидерландия успя да изравни за втори път в мача. Ваут Вегхорст свали отлично една топка с глава към Мемфис Депай, който я овладя и с удар от въздуха я прати в мрежата на австрийците. Ситуацията бе разгледана с ВАР заради съмнения за игра с ръка на нападателя на „лалетата“, но се оказа, че такава няма и голът е редовен.

Десетина минути преди края на редовното време Австрия нанесе трети удар. Кристоф Баумгартнер изведе по страхотен начин Марсел Забицер зад гърба на отбраната на Нидерлания и халфът с мощен удар от малък ъгъл матира Барт Бертбрюген за 3:2. Малко преди края на срещата австрийците стигнаха до четвърти гол, дело на Баумгартнер, който обаче не бе зачетен заради засада. До последния съдийски сигнал повече попадения не паднаха и Австрия се поздрави с успеха.

Класирането в група „D“ на Евро 2024

След успеха си Австрия оглави група „D“ с шест точки в актива си. На втора позиция завърши тимът на Франция, който стигна само до равенство 1:1 срещу Полша. „Петлите“ имат 5 пункта. Трети е тимът на Нидерландия с четири точки, докато „дружина полска“ е на последна позиция с едва една точка в актива си.

По-рано днес пък стана ясно, че четирима души са пострадали при масово сбиване между фенове на Хърватия и Италия.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес