Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спорната дузпа, повела "трите лъва" към обрат срещу Нидерландия (ВИДЕО)

11 юли 2024, 16:05 часа • 828 прочитания

Англия достигна до втори пореден финал на Европейското първенство, след като победи Нидерландия с 2:1. "Трите лъва" изоставаха в началото на полуфиналния сблъсък благодарение на попадението на Шави Симонс в 7-ата минута, но скоро Хари Кейн изравни от дузпа, след като беше фаулиран от Дензел Дъмфрис. Изглеждаше, че мачът ще се реши в продължения, докато резервата Оли Уоткинс не получи пас от Коул Палмър в 90-тата минута и не вкара ниско в долния ъгъл.

Скандална дузпа и героичен гол класираха Англия на финал

През първото полувреме Англия беше по-добрата страна, но след почивката имаше трудности и изкара късмет, че не допусна втори гол. Много хора, включително бившият английски защитник Гари Невил, смятаха, че Англия е имала голям късмет, когато е била отсъдена дузпа в нейна полза през първото полувреме.

Кейн беше "подпрян" късно от Дъмфрис (защитникът на "Интер" протегна крак и направи "подложка", но се спря и не ритна нападателя), след като стреля над гредата, но съдията Феликс Цвайер, който е обвиняван в нагласяване на мачове, не отсъди дузпа на терена. Видеоасистент съдията (ВАР) го посъветва да се консултира с монитора на терена, след което германецът реши да даде на англичаните наказателен удар. 

Йонас Ериксон, който съдийства на Световното първенство през 2014 г., посочи, че английското крило Букайо Сака е докоснал топката с ръка секунди преди Кейн да стреля. 

"Според правилника това е дузпа. Но в действителност, когато трябва да го тълкуваш, не мисля, че това трябва да бъде наказателен удар", каза Ериксон, пред Football365. "Това е очевидна ръка от страна на Сака и това означава, че не трябва да се отсъжда дузпа за Кейн."

Хари Кейн

Възможно е обаче Ериксон да греши. Играта с ръка на Сака изглеждаше случайна, тъй като топката се отби в ръката му, която беше в естествена позиция. Въпреки това правилата на ФИФА (Международна футболна асоциация) гласят, че ако голът е отбелязан директно от игра с ръка, то той не може да бъде признат. Това обаче не се случи. Топката се удари в ръката на Сака, падна към Кейн и той стреля над гредата.

След това Кейн беше фаулиран и беше отсъдена дузпа след преглед от ВАР. От ФИФА казват, че "хандбалът" трябва да бъде наказан, ако позицията на ръката прави "тялото неестествено по-голямо и когато тази позиция не е резултат от справедливото движение на тялото им като част от играта". Това не се е случило.

ОЩЕ: Златна резерва на Гарет Саутгейт класира Англия на финал срещу Испания на ЕВРО 2024 (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес