Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След разследване: Отнеха 4 точки на клуб от Висшата лига

18 март 2024, 17:32 часа • 2954 прочитания

Английският елитен футболен тим Нотингам Форест загуби 4 точки от актива си заради неспазване на правилата за финансова стабилност във Висшата лига. По този начин Нотингам се смъкна в зоната на изпадащите осем кръга преди края на сезона, докато Лутън се мести над чертата.

Отнеха 4 точки на Нотингам Форест

Казусът с Нотингам засяга оферта на стойност 30 млн. паунда за звездата Бренан Джонсън, която според клуба е била отхвърлена преди 30 юни, когато е краят на финансовата година. Причината е, че играчът не е искал трансфера и клубът е считал, че може да получи по-голяма сума за него.

Нотингам Форест

Защо Висшата лига наказа Нотингам?

Това действително се случи, след като Джонсън бе продаден на Тотнъм за 47,6 млн. паунда през септември, но тези пари няма как да се прибавят към баланса. 

Клубовете от Висшата лига имат право да са на загуба от максимум 105 млн. паунда за всеки 3-годишен период. При Форест тази граница е била 61 млн., тъй като две от годините са прекарани в Чемпиъншип. След промоцията в елита клубът похарчи около 250 млн. паунда за 42-ма нови футболисти, което помогна на тима да запази мястото си в елита.

Нотингам Форест ще обжалва наказанието, което е второ такова за тим от Висшата лига през сезона, след като на Евертън бяха отнети 10 точки за същото провинение. Впоследствие санкцията на "карамелите" бе намалена на 6 точки.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес