Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитен вратар с минало на "Бернабеу" застава пред вратата на "Камп Ноу"

23 септември 2024, 15:34 часа • 450 прочитания

След като получи сериозна контузия на коляното, вратарят на Барселона Марк-Андре тер Стеген го очаква дълъг престой извън терена. По време на вчерашния мач на каталунците германският страж контузи коляното си при приземяване след отскок за висока топка. Болката, изписана по лицето му, бе видима за всички пред екрана и на стадиона, малко преди да бъде качен на линейка и откаран в болница. Днес от клуба потвърдиха, че германецът е скъсал сухожилие на дясното си коляно, и се очаква да отсъства от игра около 9 месеца.

Кой би могъл да замени Тер Стеген в състава на Барса?

Сега ръководството на Барселона е изправен пред тежкия избор дали да предаде ръкавиците на резервния страж Иняки Пеня, или да се насочи към пазара. Въпреки че трансферният прозорец в Испания е затворен, клубът може да подпише договор за заместник на Тер Стеген веднага. Но само определени играчи ще бъдат на разположение на каталунците и ще има ограничение за размера на разходите. Въпреки затварянето на трансферния прозорец на 31 август, правилата на Испанската футболна федерация позволяват на клуба да подпише и регистрира нов страж сега..стига да са изпълнени две условия: Той трябва да пристигне като свободен агент и да е прекратил договора си с предишния си клуб преди крайния срок.

Иняки Пеня

Барселона се оглежда в стар "враг" за заместник на контузения Тер Стеген

А изглежда основен фаворит за поста на Тер Стеген е бившият герой на вечния съперник Реал Мадрид - Кейлор Навас. В момента 37-годишният страж е свободен агент, след като договорът му с ПСЖ изтече това лято. Проблемът пред каталунците в случай, че привлекат нов вратар, е, че той няма да има право да играе в Шампионска лига. Заради това изглежда много по-вероятно Ханзи Флик да се довери на Иняки Пеня, а защо не и на третия вратар Андер Астралага, който е сочен за един от най-големите таланти на "Ла масия". Въпросът е и кой от двамата ще заслужи доверието на германския треньор.

Кейлор Навас

И въпреки че в момента Барса надхвърля тавана на заплатите, наложен на клуба от правилата за финансов феърплей в Ла Лига, това положение няма да им попречи да заменят Тер Стеген. Ако лекарите потвърдят, че даден играч ще бъде изваден от игра поради контузия за повече от четири месеца, лигата позволява на отборите да дадат на неговия заместник заплата до 80% от тази, която е получавал контузеният - независимо от статута на клуба по отношение на тавана на заплатите. Тер Стеген получава 9 млн. евро годишно, така че Барса ще може да похарчи около 7 млн. евро за годишната заплата на новия страж.

Макар и помрачени от контузията на Тер Стеген, каталунците все пак успяха да победят Виляреал.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес