Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-скъпият отбор в съвременния футбол?

06 септември 2024, 18:00 часа • 942 прочитания

Финансовото влияние във Висшата лига отново се разкрива, тъй като в последния доклад на CIES Football Observatory се посочва топ 100 на най-скъпите клубни отбори в световния футбол. Лондонският гранд Челси очаквано оглави класацията, след като счупи британския трансферен рекорд за Енцо Фернандес и надхвърли границата от 100 млн. евро за Мойсес Кайседо и вече напусналия Ромелу Лукаку. Въоръжен с огромен състав, проектът на Тод Бьоли вече е похарчил повече от 1,2 млрд. евро, което го прави най-скъпият отбор в историята на футбола, изпреварвайки досегашния рекорд на Манчестър Сити.

Челси е най-скъпият отбор във футбола 

Манчестър Юнайтед го следва плътно, като средната цена на сделка е по-висока от тази на Челси, но на "Олд Трафорд" са направили по-малко трансферо. Основната им сделка беше придобиването на изпадналото в немилост крило Антони през 2022 г. за 95 млн. евро, което бележи това, което някои определиха като ненужни разходи. Междувременно третият Манчестър Сити може да се похвали с най-високата средна цена на сделка в световен мащаб. Четвъртата позиция в този списък на богатите принадлежи на Арсенал, на пето място е Тотнъм Хотспър.

Класация на най-скъпите отбори в съвременния футбол

 Класация на най-скъпите отбори

Новата класация на CIES подчертава доминиращата финансова позиция на Висшата лига, като водещите пет клуба с най-големи разходи са от Острова. Ливърпул е единственият отбор от "голямата шестица" в Англия, който е извън челната шестица, като се нарежда на седмо място, непосредствено след френския шампион ПСЖ. Топ 10 допълват настоящият европейски шампион Реал Мадрид, Нюкасъл и Ювентус. Важно е да се отбележи, че 24 от 100-те отбора с най-големи разходи са от Англия, включително всичките 20 клуба от Висшата лига и отборите от Чемпиъншип Лийдс Юнайтед, Шефилд Юнайтед, Бърнли и Мидълзбро.

Ал Хилал, който е на 13-о място, оглавява списъка на отборите от лигите извън топ 5 първенствата, оглавявайки квартет от клубове от Саудитска Арабия, като непосредствено след него се нареждат Ал Насър (270 млн. евро), Ал Итихад Джеда (226 млн. евро) и Ал Ахли (224 млн. евро). Шампионите на Саудитската професионална лига дори изпревариха Барселона, който поради финансови ограничения разчиташе основно на академията си "Ла масия" и направи само 14 подписа, за да изгради отбора си.

ОЩЕ: Цената на футболната страст: Испански футболист трогна млад фен с невероятен жест (СНИМКИ)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес