Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-те златни правила на Ханзи Флик, които вдъхнаха нов живот на Барселона

26 октомври 2024, 17:01 часа • 513 прочитания

Още с идването си начело на Барселона, Ханзи Флик наложи значителни промени във вътрешната култура на клуба. Макар на пръв поглед германецът да изглежда спокоен, вниманието му към детайлите и твърдият му подход промениха начина на работа на каталунците. 

10-те правила на Ханзи Флик в Барселона 

Откакто пое ръководството, Флик премахна финансовите наказания и награди, като същевременно въведе нови правила и затвърди някои, въведени от бившия наставник Шави:

1. Точност

Първото правило се отнася до точността. Играчите и персоналът трябва да пристигат 90 минути преди началото на тренировката. Обикновено тренировките започват в 11:00 ч., което означава, че всички трябва да са в базата до 9:30 ч. В този час играчите закусват в "Ciutat Esportiva", докато Флик обсъжда подготовката за деня със своя щаб, физическите треньори и медицинския екип. През това време се вземат решения за сесията и контузените играчи.

2. Ежедневен контрол на теглото

Едно от най-строгите правила, които Флик е наложил, е ежедневният контрол на теглото. Всяка сутрин, преди началото на тренировката, всеки играч трябва да стъпи на кантара. Резултатите се записват и се оценяват на седмична база. Освен това към редовните медицински прегледи Флик е добавил и стоматологичен анализ, който осигурява цялостна представа за физическото състояние на всеки играч.

3. Строг режим на хранене

Въпреки че играчите не са задължени да се хранят заедно, от тях се очаква да спазват строг хранителен режим. Диетологът на отбора, Силвия Тремоледа, приготвя бюфет, от който всички играчи трябва да избират храната си.

4. Подготовка и тренировки в деня на мача

Флик отдава голямо значение на рутината в деня на мача. Той настоява футболистите да посещават загрявка сутринта преди всеки мач, която според него е от съществено значение за подготовката им за предстоящата среща. Това дори може да повлияе на избора му за стартов състав.

5. Среща на отбора преди мачовете

Откакто Флик пое ръководството, играчите трябва да се срещат в хотела на отбора в дните на мачовете. Това гарантира последователност в подготовката им и позволява на отбора да се сплоти преди мача.

6. Почивка след мач 

Флик е направил значителни промени и в режима за почивка след мач. Ако даден мач завърши късно и пътуването на връщане ще отнеме повече от 90 минути, отборът ще остане да нощува в този град. Флик вярва, че подходящата почивка след мач е от решаващо значение, и предпочита играчите да не се прибират у дома в ранните часове на сутринта изтощени и недоспали.

7. Дълги и интензивни тренировки 

Тренировките под ръководството на Флик са изключително дисциплинирани и физически натоварващи. Играчите вече носят GPS устройства по време на тренировките, за да следят физическото си натоварване, което след това се анализира. Обикновено тези сесии продължават около 90 минути, но ако се включат и дейностите преди и след, играчите прекарват около пет часа на ден в тренировъчната база.

8. Без повече финансови глоби

Една от най-забележителните промени при Флик е премахването на финансовите санкции за нарушения на дисциплината. Това обаче не означава, че няма да има последствия за нарушения. Вместо това германецът се справя с недисциплинираността чрез други форми на наказание.

9. Ограничен отпуск

Флик не е привърженик на даването на продължителни почивки на играчите. Той разрешава най-много един почивен ден седмично. Като се има предвид интензивността на сезона и честотата на мачовете, няма много възможности играчите да се радват на повече почивка.

10. Професионални граници

И накрая, Флик поддържа професионална дистанция с играчите си. Той не гледа на себе си като на баща или приятел, а като на техен треньор. Вратата на кабинета му е винаги отворена и той цени уважителната и ангажирана комуникация. Той обаче е категоричен, че границата между играч и треньор не трябва да се прекрачва.

Изглежда всичко, което Флик промени, дава резултати. Барселона постепенно се връща към добрите времена, като е лидер в Ла Лига преди Ел Класико, и показва една забравена страна в Шампионска лига, след като преди дни победи разгромно големия кошмар Байерн Мюнхен.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес