Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път от години: Все повече държави увеличават корпоративния данък

30 септември 2024, 16:13 часа • 359 прочитания

Все по-голям брой държави са увеличили ставката на корпоративния данък през миналата година, предаде Франс прес, позовавайки се на изнесените днес данни в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

"Забележителна промяна"

"Настъпи забележителна промяна при данъчното облагане на бизнеса, където тенденцията към по-ниски ставки на корпоративния данък върху приходите изглежда е спряла, след като през 2023 г. все повече държави са прилагали увеличения на ставките, отколкото намаления", пише в доклада на ОИСР.

Още: Стиглиц посочи на САЩ как да парира Китай: Справедливи глобални данъци

Това се случва за първи път, откакто организацията започна да публикува годишния си доклад през 2015 г., оценявайки реформите, приложени в 38-те страни членки на ОИСР, както и в страните партньори, които са около 90 държави.

"Тази промяна отразява необходимостта от допълнителни приходи и усилия за подобряване на справедливостта в рамките на данъчната система", пише още в заключенията от доклада. Ставката на корпоративния данък непрекъснато намалява в световен мащаб от началото на века, отбелязва БТА.

България губи 135,6 млн. долара годишно от злоупотреби с корпоративен данък

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес