Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЗА или ПРОТИВ еврото: Какво откровено не знаем за информирано решение (ВИДЕО)

19 август 2023, 20:59 часа • 11328 прочитания

Въпреки че България все още няма официална дата за влизане в еврозоната, приемането на еврото като национална валута предизвика множество разнопосочни мнения. 

Опитите на експерти и икономисти да убедят обществото в предимствата на еврото изглежда удрят на сериозен камък, а аргументите за стабилно икономическо състояние на България и обединяване с другите европейски страни нерядко биват игнорирани. 

Немалко хора изразяват своите опасения от инфлация и загуба на националната ни идентичност в лицето на лева, ако еврото бъде прието.

Пиар експерт: Кампанията "против" еврото е няколко обиколки пред тази "за" (ВИДЕО)

Кое е правилното решение? 

Валутният борд от 1997 година, обвързва пряко българския лев с еврото, поради която причина той губи своята независимост и самостоятелна стойност. А с влизането на страната ни в Европейският съюз през 2007 година, ние се съгласяваме с условията на Договора от Маастрихт, който задължава всички страни членки на ЕС, с изключение на Дания, да приемат еврото като своя официална валута, без да има посочени срокове за това. 

За да се присъедини към еврозоната, всяка една страна трябва да изпълни следните правни и икономически критерии: 

  • бюджетен дефицит под 3% от БВП;
  • държавен дълг под 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) т.е. да дължиш най-много 60% от това, което произвеждаш като икономика;
  • инфлацията за 1 година преди да бъде прегледана за влизане в еврозоната да не е по-висока с 1,5% спрямо тази на трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация за изследвания период от време;
Всяка държава има свободата да разработи сама стратегии за изпълнение на условията. 

Независимо, че влизането ни в еврозоната все още изглежда далеч, дебатите по въпроса продължават да бъдат в разгара си. За да разберем какво е масовото мнение, ние от Actualno.com попитахме гражданите "ЗА или ПРОТИВ приемането на еврото?". 

Какви бяха отговорите и какво е нивото на познание на темата - вижте в репортажа: 

ОЩЕ: Добре ли е еврото за България? Има един дълъг и един кратък отговор

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес