Управителят на БНБ: Промените с влизането в еврозоната няма да бъдат толкова драматични

1436
Управителят на БНБ: Промените с влизането в еврозоната няма да бъдат толкова драматични
Снимка: iStock

В чисто практически план промените след въвеждаенто на еврото няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Причините за отлагането на влизането на България в еврозоната са политически. Това е позицията на управителя на Българската народна банка Димитър Радев, която той изразява в новия документален филм на БНТ на журналистката Надя Обретенова „Пътят на парите“.

„БНБ има конкретни политики, които преследва и въвежда по отношение на това да следи банковото кредитиране. Само преди месец управителят на БНБ огласи политики, които следят кредитирането да бъде умерено“, коментира в ефира на БНТ Надя Обретенова.

Според нея нещо много съществено в дебата за присъединяване към еврозоната е политическата стабилност, така че да имаме единна посока, единна цел и всички правителства да следват тази посока.

ОЩЕ: Официално: Изпълнили сме 3 от 4 критерия за еврозоната. Какво следва?

„Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега. Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е много по-малко от това, което получаваш“, казва Димитър Радев.

Снимка: БГНЕС

Той отбелязва, че влизането на Хърватия в еврозоната „донесе автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг и това се измерва с много пари. Преди Хърватия да влезе в еврозоната, България беше с по-добър кредитен рейтинг, докато сега сме с по-нисък“.

Управителят на БНБ припомня, че до 2019 г. България и Хърватия се се движели заедно, но през 2020 г. пътищата се разделят.

„Това стана в деня, в който беше обявено решението за влизане на Хърватия в еврозоната, докато в България започна политическата криза в България. Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес. Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват“, коментира още той.

ОЩЕ: Кабинетът внася проекта на Закон за въвеждане на еврото, ето какво включва

Управителят на БНБ припомня, че по същия начин се говореше, когато България стана част от банковия съюз и когато нашият лев става част от европейския валутен механизъм. „Тогава се говореха страшни неща как това ще унищожи на практика българските банки, капиталите ще започнат да изтичат от страната, всички дъщерни дружества на чуждите банки ще бъдат трансформирани в клонове. Нищо от това не стана. Точно обратното. Върви процес на конслидация в нашия банков сектор, който е всъщност много положителен“, добавя Димитър Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Любомир Дацов: Разумно е да влезем в еврозоната от 1 януари 2026 г.

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Кристалина Георгиева: Фед не трябва да понижава лихвите преди края на 2024 г.

Курсът на еврото задържа неочакваната посока спрямо долара

Най-големите банки в САЩ издържаха ежегодния "стрес тест" на Фед

Антикорупционната комисия с удар по Андрей Гюров от БНБ, не казва какъв е конфликтът на интереси

Еврото поддържа новата посока спрямо долара

Вицепремиерът пред депутатите: До края на годината ще изпълним критерия за ценова стабилност

Шефът на Еврогрупата: Приветствам напредъка на България, върви успешно към еврозоната

Проф. Бобева за доклада: Изцяло сме си виновни за по-високата инфлация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com