Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Риск от финансова криза: Френски министър бие тревога след изборите

08 юли 2024, 16:27 часа • 1657 прочитания

Френският министър на финансите и икономиката Бруно льо Мер предупреди за риск от "финансова криза" и "икономически спад на Франция" заради "новата политическа реалност" след вчерашните парламентарни избори, на които крайната левица спечели най-много депутати, предаде Франс прес.

Програмата на "Нов народен фронт" ще унищожи всичко

"Прилагането на предложената програма от "Нов народен фронт", който спечели парламентарните избори, "ще унищожи резултатите от политиката, която водим от седем години", написа в социалната мрежа X министърът.

Кои са изненадващите победители във Франция, кой ще управлява и какво значи това за света? (СНИМКИ)

"Този проект e прекомерен, неефективен и остарял. Неговата легитимност е слаба и с оглед на обстоятелствата не трябва да се прилага", отбеляза льо Мер, цитиран от БТА.

За да се избегне риска от "блокаж" и "криза на режима", Льо Мер се надява на обединение на всички сили на нацията, които да отговорят незабавно на "гнева и законните опасения на нашите съграждани", по-специално на 10-те милиона, които гласуваха за "Национален сбор".

Още: Льо Пен: Победата ни е само отложена за в бъдеще

"Всички политически сили, които вярват в пазарната икономика, във възстановяването на държавните финанси, в енергийния преход, в европейското строителство и в безупречното възстановяване на държавната власт, трябва да са освободят от партийните си интереси", призова Льо Мер.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес