Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Revolut очаква скоро да получи банков лиценз

02 юли 2024, 17:12 часа
Реклама

Финтех компанията Revolut очаква да получи лиценз за банкова дейност в Обединеното кралство, след като преодоля някои основни пречки в над тригодишното си усилие за получаване на одобрение от регулаторните органи. Това съобщи Главният изпълнителен директор и съосновател на британския финансов технологичен гигант Ник Сторонски.

Повече време за големите

Той отбеляза, че големият обем на дейности които Revolut извършва означава, че компанията се нуждае от повече време, за да получи одобрение за банковия си лиценз, отколкото в случаите на по-малки компании. Няколко малки финансови институции са успели да получат одобрение с малко клиенти, добави той.

Още: Revolut стартира функцията за търговия с платина и паладий

"Разбира се, ние сме много големи, така че се изисква допълнително време", каза Сторонски.

Revolut е лицензирана институция за електронни пари във Великобритания, но все още не може да предлага кредитни продукти като кредитни карти, потребителски кредити или ипотеки. Банковият лиценз би ѝ позволил да предлага заеми в страната. Компанията подаде заявление през 2021 година, но оттогава се сблъсква с дълги забавяния.

Ключов проблем беше, че нейната структура на дяловете е несъвместима с правилника на Службата за пруденциална регулация на Bank of England.

Компанията разреши този проблем, като сключи сделка с японския технологичен и инвестиционен гигант SoftBank, за да прехвърли дяловете си във фирмата в единен клас, като се откаже от преференциалните права, твърди източник, запознат с проблема.

Още: Един от основателите на Revolut се отказа от руско гражданство

Финтех компанията публикува днес финансови резултати, показващи, че печалбата преди данъци за цялата година е нараснала до рекордните за нея 438 милиона британски паунда (545 милиона долара) през 2023 година.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес