Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин дръпна назад за създаване на валута на БРИКС (ВИДЕО)

18 октомври 2024, 22:26 часа • 1190 прочитания

На сегашната среща на БРИКС в руския град Казан (22-24 октомври) няма да се говори за създаване на единна валута в рамките на организацията. "В момента не обмисляме създаване на такава валута – залагаме на разширението на използване на национални валути в рамките на БРИКС и създаване на сигурни инструменти за това". Така издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин коментира темата дали БРИКС скоро ще опита със своя валута "да превземе света".

Всъщност Путин подчерта изрично, че БРИКС е съюз, който не застрашава и не е против никого – дали това е така и колко може да се вярва на руския диктатор е отделен въпрос (ВИДЕО в Телеграм). Владимир Путин изрично отрече и, че Русия се стремяла да промени световния ред, но това било неизбежен процес, възникнали нови центрове на влияние, извън Запада. Той пак внуши, че западните страни предизвиквали войната в Украйна: Саудитският принц отказа да присъства на срещата на върха на БРИКС при Путин

Същевременно Путин обясни как Русия не се била отказала от американския долар, а им било отказано да го използва. Сега 95% от търговските операции на Руската федерация с партньорите ѝ били в национални валути и "нищо не е рухнало":

Още: Казахстан не иска в БРИКС засега

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес