Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протоколите на Фед: Лихвите тръгват надолу през септември

22 август 2024, 10:33 часа • 943 прочитания

Членовете на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ вероятно ще намалят нивата на основните лихви на предстоящото през септември заседание по определяне на паричната политика. Това показват публикуваните снощи протоколи от заседанието на Фед в края на юли, когато централната банка реши да остави без промяна ставките, предаде Си Ен Би Си.

"По-голямата част" от участниците в срещата на Фед през юли са били на мнение, че "ако данните продължат да бъдат според очакванията, вероятно би било подходящо да се облекчи паричната политика на следващата среща", пише в резюме на протоколите на Фед.

Първо намаление след ковид кризата?

Пазарите залагат на лихвено намаление през септември, което би било първото след началото на ковид кризата.

Още: Във Федералния резерв са разделени по въпроса за лихвите

Въпреки че всички членове на Федералния комитет за отворен пазар, който определя основните лихвени проценти, са гласували "за" запазване на достигнатите лихвени нива на заседанието през юли, някои от тях са проявили склонност да започнат да намаляват ставките още тогава, вместо да чакат до септември.

В протоколите се посочва, че няколко (участници в срещата) са отбелязали, че неотдавнашният напредък по отношение на инфлацията и увеличаването на нивото на безработица в САЩ са осигурили аргументи за намаляване на лихвите с 25 базисни пункта и те биха могли да подкрепят подобна стъпка.

От резюмето става ясно, че представителите на Фед са уверени в развитието на американската инфлация и са готови да започнат да облекчават паричните условия, ако постъпващите данни го позволяват.

Още: Кристалина Георгиева: Фед не трябва да понижава лихвите преди края на 2024 г.

"По отношение на перспективите за инфлацията – участниците  прецениха, че последните данни са увеличили увереността им, че инфлацията се движи устойчиво към 2 процента", пише още в протоколите, цитирани от БТА.

Много от представителите на Федералния комитет за отворен пазар са отбелязали, че "отчетените ръстове на работните места може да са надценени".

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес