Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Показват новите банкноти с Крал Чарлз III на изложба

25 януари 2024, 17:34 часа • 5029 прочитания

Нови банкноти с изображението на крал Чарлз III ще бъдат изложени публично, като част от нова изложба в музея на английската банка. Това ще бъде първата възможност полимерните банкноти да се видят, преди да влязат официално в обращение по-късно тази година.

Изложбата ще изследва и теми около бъдещето на парите. Банката казва, че изложението „Бъдещето на парите“ ще обхване теми като дигитални валути, продължителността на живота на парите и въздействието на банкирането върху околната среда. Още: След Кейт Мидълтън и крал Чарлз III влиза в болница

Той казва, че има за цел да обясни как работят парите днес и как ще се променят в бъдеще.

Изложбата също така ще обясни термини като „блокчейн технология“ и „криптоактиви“, като биткойн, и ще покаже нарастващата роля на изкуствения интелект.

Централната банка на Англия казва, че през последните 10 години плащанията в брой в Обединеното кралство са намалели с бързи темпове, ускорени от пандемията Covid-19. Цифрите показват, че през 2011 г. 55% от плащанията са били извършени в брой и това е спаднало до 15% през 2021 г. Още: Защо Франция пуска банкноти от 0 евро? (СНИМКИ)

Сега банката прогнозира допълнителен спад до 6% до 2031 г. Тя казва, че в момента има около 70 милиона плащания с кредитни и дебитни карти, направени в Обединеното кралство всеки ден. Въпреки това централната банка казва, че "парите все още са изключително важни". През 2022 г. 1,1 милиона души в Обединеното кралство не са имали банкова сметка и са зависели изцяло от пари в брой и, според Банката, много предприятия вероятно ще останат само с пари в брой „и в бъдеще“.

 

 

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес