Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общините искат повече пари от държавата

08 октомври 2024, 07:20 часа • 362 прочитания

Общините поискаха повече пари от Бюджет 2025. В специално писмо до финансовия министър от Националното сдружение на общините настояват трансферите и субсидиите от централния бюджет по общинските бюджети да бъдат увеличени догодина с 1.735 млрд. лв. и да достигнат 9.845 млрд. лв., пише в. "Сега".

Какви пари искат?

Така например кметовете искат да бъдат завишени с 18% субсидиите за делегирани от държавата дейности, както и трансферите за предоставяне на местни публични услуги.

ОЩЕ: "Ще загубим милиарди": Финансовият министър поиска мандат от парламента да довърши преговорите по Плана за възстановяване

Те предлагат да получават и нови видове субсидии - за инвестиции в управлението на отпадъци в размер на 150 млн. лв., и други 50 млн. лв. за планово и кадастрално осигуряване. Общините искат с 37% по-високи субсидии за транспорт, с 15% - за зимно поддържане на общинските пътища, а също така и повече пари за образование, здравеопазване и култура.

В писмото си до МФ сдружението на общините подробно изброява какви допълнителни пари очакват местните власти от държавния бюджет догодина. Например за услугата "Асистентска подкрепа" са поискани 421 млн. лв. повече (47% ръст спрямо 2024 г.), поради приключването на европейското финансиране по схема "Грижа в дома".

По-голямата част от мотивите за необходимост от по-голямо подпомагане на общинските бюджети е свързана с ръста на заплатите и най-вече на минималната работна заплата.

ОЩЕ: Еврокомисар: България не може повече да отлага решението за промените в ПВУ

"Основните допускания за Бюджет 2025 г. – ръст на минималната работна заплата с 15,4%, прогнозна средногодишна инфлация за 2025 г. от 2,8%, разширяване на броя на лицата на и близо до МРЗ и предстоящите реформи и въвеждането на еврото в страната значително ще повишат разходите за персонал в местните дейности, които не могат да бъдат компенсирани само със собствени приходи", пишат кметовете. Според тях посочените увеличения на трансфери и субсидии "поне частично ще гарантират стабилността на местните финанси, задържането на експертите, разширяването на обхвата и качеството на местните публични услуги, ритмичността на плащанията към заетите в общинските дейности и към изпълнителите на обществени поръчки".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес