Най-големите банки в САЩ издържаха ежегодния "стрес тест" на Фед

1320
Най-големите банки в САЩ издържаха ежегодния "стрес тест" на Фед
Снимка: iStock

Всички 31 най-големите банки в САЩ преминаха ежегодните стрес тестове на Федералния резерв, като резултатите сочат, че могат да издържат при теоретичен сценарий с повишаване на безработицата до 10% по време на тежка рецесия, пише Financial Times.

Фед съобщи в сряда, че при базовия му сценарий банките, включително JPMorgan Chase, Goldman Sachs и Bank of America, ще изгубят близо 685 млрд. долара и ще понесат най-големия си капиталов удар от 6 години, но все пак ще отговарят на минималните регулаторни стандарти.

Сценарият включваше спад с 40% на цените на бизнес имотите, значителен ръст на свободните офис площи и спад с 36% на цените на жилищата.

ОЩЕ: Фед запазва без промяна лихвените проценти

„Тази година стрес тестът показва, че големите банки имат достатъчно капитал, за да издържат на силно стресов сценарий и да отговорят на изискванията за минималните капиталови съотношения“, заяви Майкъл Бар, зам.-председател на Фед, отговарящ за надзора.

„Целта на нашия тест е да спомогне за гарантирането, че банките имат достатъчно капитал, за да поемат загуби при силно стресов сценарий“, добави той.

 

Снимка: iStock

Тестовете се използват, за да изчислят минималното количество капитал за поемане на загуби, което банките трябва да поддържат спрямо активите си.

Банките, които често използват резултатите от теста, за да информират инвеститорите за потенциални плащания към акционери, ще предоставят в петък следобед актуална информация за очакванията им за новото капиталово изискване.

Анализаторът от Barclays Джейсън Голдберг счита, че капиталовите изисквания за редица големи банки, включително Goldman и BofA, ще нараснат повече от очакванията на анализаторите и може да оставят по-малко капитал за възможни дивиденти и обратно изкупуване на акции.

ОЩЕ: Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Годишните стрес тестове започнаха след финансовата криза през 2008 г. и са смятани за значим фактор за възстановяването на доверието в банковия сектор. През последните години най-големите банки в страната обикновено преминават тестовете, обичайно с широк марж, което повдига въпроси за тяхната полезност и смисъл.

Матю Бизанц, партньор в отдела за финансови услуги на правната кантора Mayer Brown, казва, че надеждността на тестовете за капиталовите буфери „насочва вниманието на хората към погрешни неща“.

Снимка: iStock

„Миналия март 2023 г. видяхме как три банки бяха заличени за един месец“, отбелязва той, визирайки фалитите на Silicon Valley Bank, First Republic Bank и Signature Bank. „Но всички тези 31 банки оцеляват при стресово събитие, което трае девет тримесечия. Това засилва мнението колко нереалистичен е стрес тестът“.

Резултатите са публикувани на фона на възобновеното внимание около капиталовите нива в големите американски банки, като регулаторите обмислят промени в предложението си да въведат т.нар. капиталови изисквания Базел III.

Първоначалното предложение на Фед, което призоваваше за значително увеличаване на капиталовите изисквания, предизвика агресивно лобиране от големите американски банки. Председателят Джером Пауъл заяви оттогава, че вероятно ще направи значителни промени в предложените нови правила.

ОЩЕ: Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

Тазгодишните стрес тестове биха тласнали надолу агрегирания капитал от първи ред на банките – основната им предпазна мрежа срещу загуби, с 2,8 пр.п., най-големия спад от 2018 г.

Фед обяви, че по-големите загуби отчасти са резултат от очакване за по-високи загуби по кредитни карти при най-големите банки в страната, очакванията са нараснали с почти 20% спрямо година по-рано. Портфейлите с корпоративни заеми на банките също са станали по-рискови, тъй като по-високите разходи и по-ниските такси са оставили на банките по-малка предпазна мрежа, която да поеме силен удар.

Друг сценарий, изследващ какво би станало ако пет големи хедж фонда фалират, показал, че най-големите и най-сложни банки наистина имат значителна експозиция и биха загубили между 13 млрд. и 22 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Любомир Дацов: Разумно е да влезем в еврозоната от 1 януари 2026 г.

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Кристалина Георгиева: Фед не трябва да понижава лихвите преди края на 2024 г.

Курсът на еврото задържа неочакваната посока спрямо долара

Антикорупционната комисия с удар по Андрей Гюров от БНБ, не казва какъв е конфликтът на интереси

Еврото поддържа новата посока спрямо долара

Управителят на БНБ: Промените с влизането в еврозоната няма да бъдат толкова драматични

Вицепремиерът пред депутатите: До края на годината ще изпълним критерия за ценова стабилност

Шефът на Еврогрупата: Приветствам напредъка на България, върви успешно към еврозоната

Проф. Бобева за доклада: Изцяло сме си виновни за по-високата инфлация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com