Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ поиска поне 10% ръст на заплатите в Бюджет 2025

25 октомври 2024, 16:24 часа • 380 прочитания

КНСБ настоява в Бюджет 2025 да бъде заложен поне 10 процента ръст на заплатите. За целия бюджетен сектор ще бъдат необходими близо един 1,6 милиарда лв. Това обявиха от синдиката на организиран съвместно с фондация "Фридрих Еберт" форум на тема "Фискална устойчивост и политика по доходите през 2025 г.

Още: Социалният министър: Работодателите да увеличат заплатите, ако искат да си задържат персонала

Най-голямата сума, за която КНСБ, настоява е 600 милиона лева - за ръст на възнагражденията в средното образование. По данни на синдиката България е първенец по неравенства в доходите, предаде БНР.

Повишаване на пенсионната вноска

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че синдикалистите настояват за 2025-а година да се повиши с един процентен пункт вноската за пенсии в Националния осигурителен институт.

"Ние продължаваме да настояваме, че осигурителна система трябва да даде своя принос, за да се балансира тя самата по-добре и по-малко да очаква трансфер към нея, за да си финансира разходите от републиканския бюджет, разбирайте - от данъчните приходи", каза синдикалният лидер.

Въвеждане на данък "вредни храни", облагане на свръхпечалбите и въвеждане на данък върху финансовите транзакции също са сред исканията. Според КНСБ това ще доведе до най-малко 2 милиарда лева допълнителни приходи в бюджета за догодина. 

Друго искане на синдиката е за ежегодно повишение на максималния осигурителен доход с процента на нарастване на годишния среден осигурителен доход, което за догодина означава той да стане 4275 лева, вместо досегашните 3750 лева.

Още: Или трябва да се вдигнат данъците, или да се ограничат разходите: Финансист за Бюджет 2025

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес