Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

16 май 2024, 11:30 часа
Реклама

Очаква се Google да обявят мащабно дарение за научни изследвания в България, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН). Технологичният гигант организира среща в София, посветена на най-новите тенденции в облачните технологии, предава БНР.

В България Google си сътрудничи с Институт зa компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който още през февруари обяви стипендиантска програма за талантливи кандидат-студенти в сферата на математика и информатиката.

Още: Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

През юни одобрените от 56 държави студенти започват работа. А преди дни NSAIT обяви четвърт милион лева за стипендии на изявени български студенти. За форума идват експерти, бизнес лидери и иноватори. Сред тях е и вицепрезидентът на Google DeepMind Слав Петров. Българинът стана през 2014-та година носител на президентската награда „Джон Атанасов“.

Служебният министър на образоването Галин Цоков ще открие форума. Събитието става на фона на все по-ожесточаващата се конкуренция между Google и OpenAI на полет на изкуствения интелект. Преди дни OpenAI пусна нова версия на ChatGPT.

Още: Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес