Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансовият министър обсъди с еврокомисар приемането на еврото

14 май 2024, 16:14 часа • 2067 прочитания

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова проведе срещи с Комисаря по икономика Паоло Джентилони и с Президента на Еврогрупата Паскал Донахю, на които обсъди политическата ситуация и последните развития във връзка с практическата подготовка и изпълнението на условията и критериите за интегриране на България към еврозоната, съобщиха от финансовото министерство.

Още: Управителят на БНБ: Загубите от забавянето ни за еврозоната се измерват в милиарди

Двамата приветстваха последователните усилия на служебното правителство, като акцентираха върху значението на политическата стабилност за успешното финализиране на процеса по присъединяване.

Петкова участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе днес в Брюксел.

Замразените руски активи

Съветът изслуша министъра на финансите на Украйна Сергей Марченко, който участва виртуално в заседанието. Той запозна министрите с последните макроикономически и бюджетни развития в страната. Във връзка със замразените руски активи той призова за продължаване на усилията „агресорът да плати за нанесените щети и извършените престъпления“.

Министър Марченко подчерта ангажимента на Украйна да изпълни реформите и инвестициите, залегнали в програмата на МВФ и в Механизма за Украйна. В заключение той акцентира върху твърдата решимост на Украйна да продължи да защитава населението и територията си. Съветът се запозна с постигнатия напредък за използване на печалбите от замразените руски активи в подкрепа на отбраната на Украйна, както и с усилията за предотвратяване на заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Още: Немско издание пита: Готова ли е България да приеме еврото?

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес