Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦБ реши за понижението на лихвите

18 юли 2024, 15:40 часа • 749 прочитания

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави без промяна основните си лихви след днешното си заседание по определяне на паричната политика. Това съобщиха от финансовата институция на официалната си страница.

Пауза в понижението

На предишното заседание в началото на юни централната банка на еврозоната намали лихвените ставки за първи път от 2019 г. насам.

Още: ЕЦБ взе ключово решение за лихвите

След днешното заседание на банката във Франкфурт основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка остават на нива съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто.

Все пак, анализаторите очакват ЕЦБ отново да понижи лихвите, но на следващото си заседание през септември.

В периода юли 2022 г. - септември 2023 г. ЕЦБ вдигна лихвите си с общо 450 базисни пункта с цел да забави високата инфлация в еврозоната, която през октомври 2022 г. достигна връхна точка от 10,6 на сто, измерена спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ).

През юни 2024 г. инфлацията във валутния съюз спадна до 2,5 на сто на годишна база, след като през май се покачи за първи път от началото на годината - до 2,6 на сто.

Още: Кога ще се забави инфлацията: Президентът на ЕЦБ с прогноза

В началото на месеца президентът на ЕЦБ Кристин Лагард обяви по време на годишния форум на финансовата институция в Синтра, Португалия, че банката все още не разполага с достатъчно доказателства, че заплахата от висока инфлация е отминала. Това бе разтълкувано като знак, че ще има пауза в понижението на лихвите през юли.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес