Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите ще работят извънредно заради Плана за възстановяване

10 октомври 2024, 15:47 часа • 520 прочитания

Народното събрание, което е във ваканция до изборите на 27 октомври, ще се събере на извънредно заседание заради Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова, която вече е обсъдила с парламентарно представените партии приемането на две важни решения, с цел да не изгуби България средствата по второто плащане от 1.2 млрд. евро.

"Бях в Народното събрание, където уточнявахме за извънредно заседание за Плана за възстановяване", заяви Петкова пред журналисти преди да вземе участие в събитие на Съвета за икономически анализи в Министерския съвет. Още: Еврокомисар: България не може повече да отлага решението за промените в ПВУ

Тя обаче не посочи конкретна дата за извънредното заседание. Това заседание може да бъде свикано или от председателя на Народното събрание Рая Назарян, или по искане на поне 80 народни представители.

Миналата седмица, по време на заседание на икономическите и финансовите министри в ЕС (Екофин), Петкова заяви, че ще направи опит за удължаване на срока за предоговаряне на плана. България трябва да представи плана до 15 октомври, за да получи одобрение до края на годината. Забавяне би могло да се окаже критично, тъй като крайният срок за изпълнение на плана е август 2026 г. 

Припомняме, че на последното заседание преди парламентарната ваканция, проведено на 26 септември, депутатите имаха намерение бързо да приемат исканите от Брюксел промени. Още: "Ще загубим милиарди": Финансовият министър поиска мандат от парламента да довърши преговорите по Плана за възстановяване

Те включват актуализиране на Пътната карта за климатична неутралност на България и одобряване на доклада на министъра на финансите относно изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост в Компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“ и договаряне по глава REPowerEU. Заседанието обаче беше провалено, след като депутатите от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" блокираха трибуната пред очите на присъстващите миньори.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес