Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експеримент: Кой получава работата - Адам или Мохамед?

06 февруари 2017, 15:49 часа • 1334 прочитания

Търсещ работа мъж с английско име получи 3 пъти повече покани за интервю в сравнение с кандидат с мюсюлманско име, показа експеримент на ВВС.

Авторите на проекта са изпратили идентични CV-та - едно от името на Адам и едно от името на Мохамед, в отговор на 100 обяви.

Адам получил 12 покани за интервю, докато Мохамед - само 4.

Резултатите от експеримента потвърждават заключенията от предходни проучвания. Според официални данни британските мюсюлмани са една от най-слабо представените религиозни групи при висококвалифицирания пазар на труда.

Фалшивите кандидати са търсели работа като бизнес мениджъри в рекламни отдели по продажбите. След 2,5 месеца Адам получил 3 пъти повече предложения за интервюта от Мохамед.

Двете CV-та са били качени в 4 сайтове за работа, като с Адам са се свързали четирима работодатели, а с Мохамед - само двама.

"CV на човек с мюсюлманско име е вероятно да получи интервю само в 1 от 3 случая. Резултатите са по-лоши, отколкото смятах, особено в Лондон. А това е толкова многообразен град, с хора, идващи отвсякъде, за да търсят работа, град, гладен за таланти, а положението е толкова лошо", заявява проф. Тария Модууд от Университета в Бристол.

Йогеш Кришна Даве, директор качество във фармацефтична компания, споделя, че му е отнело десетилетия труд, за да стигне до тази позиция. През цялото време той също е чувствал предразсъдъците спрямо името му и е провел собствен експеримент.

"Влязох на пазара на труда през 80-те. Пращах CV-то си и беше разочароващо, получих много откази. И тогава някой предложи да сложа английско име на CV-то си и да го пратя заедно с истинското ми. Смених си името на Джон Смит. И Джон Смит получи покана за интервю. А аз получих отказ", заявява той.

Според статистиката мюлюсманските мъже е 76% по-малко вероятно да бъдат наети в сравнение с техните конкуренти християни. Преброяването от 2011 г. показа, че мюсюлманите са над 1 млн. от общо 8,2-та млн. души население на Лондон, но повече от половината мюсюлмански домакинства живеят в бедност.

Според експерти мюсюлманите биват дискриминирани на трудовия пазар, защото се считат за деструктивни, прекалено политически ангажирани, а понякога външният им вид се определя като фундаменталистки.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес