Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Знак за отчаянието на Русия": Финландия с коментар за севернокорейските войници в Украйна

22 октомври 2024, 23:30 часа • 865 прочитания

Изпращането на военни части от Северна Корея на фронта в Украйна би било знак за отчаянието на Русия повече от две години и половина след началото на руската инвазия в съседната държава. Това заяви днес за Ройтерс президентът на Финландия Александър Стуб в Берлин. Той е в германската столица по повод започналите вчера тържества и срещи за 25-ата годишнина от основаването на Северния дипломатически корпус там, в който се помещават посолствата на Финландия, Швеция, Норвегия, Дания и Исландия.

Още: Севернокорейски войници в Украйна: Всичко, което се знае досега (ВИДЕА)

Представители на Украйна и Южна Корея обвиниха КНДР в мобилизирането на хиляди военнослужещи в помощ на руската армия в Украйна. Миналата седмица южнокорейското разузнаване обяви, че Северна Корея е изпратила 1500 души от специалните си части за тренировки и аклиматизация във военна база в руския Далечен изток и че те най-вероятно ще се включат в сраженията в Украйна на страната на Москва. Кремъл отказа да отговори пряко на въпроса дали севернокорейски войници ще се сражават на страната на Русия в Украйна.

Още: Финландия предоставя на Украйна 25-ия пакет военна помощ на стойност 118 млн. евро

"Виждаме колко отчаяна всъщност е Русия", заяви Стуб в Берлин. "Съюзниците ѝ по света не са чак толкова много. Тя разчита на оръжията на Иран, тя разчита на войниците на Северна Корея. Колко по-лошо може да стане?", добави той. Разполагането на военни части от Северна Корея в редиците на руската армия в Украйна би представлявало "ескалация" на конфликта, отбеляза финландският държавен глава.

Още: Северна Корея може да помогне на Русия и с военни пилоти

Страната му, която граничи с Русия по протежение на 1340 километра, се присъедини към НАТО през пролетта на миналата година, като направи историческа промяна в позицията си на неутралитет заради руското нашествие в Украйна, пише БТА. Стуб, на когото предстои държавно посещение в Китай от 28 до 31 октомври, обяви, че ще каже на китайския президент Си Цзинпин, че няма как да бъде сключено мирно споразумение без участието на Украйна. Той ще призове Китай да не оказва помощ на Русия по никакъв начин, "най-вече чрез суровини и продукти с двойно приложение, които могат да бъдат използвани в оръжейното производство".

Още: Финландските граничари вече имат право да следят мобилните телефони близо до руската граница

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес