Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски ще разкрие пред украинците само части от плана за победа

30 септември 2024, 11:01 часа • 848 прочитания

Планът за победа във войната с Русия на украинския лидер Володимир Зеленски ще бъде представен на украинците, но някои разпоредби на документа ще останат в тайна. Това заяви ръководителят на канцеларията на президента Андрий Ермак в ефира на националния телетон.

Още: На Украйна не й трябва сделка с Русия, а само винаги да я държи на един изстрел разстояние

Защо не целият план?

Било е обещано, че след представянето на плана за победа в САЩ той ще бъде показан на украинското общество, припомни Ермак. Някои етапи на документа обаче са от „чувствителен характер“ и трябва да бъдат запазени в тайна, за да не изтече информация към руските окупатори, подчерта той.

„Всичко, което става публично достояние, се чува не само в нашата страна, чува го и врагът. И затова, разбира се, някои подробности от този план са закрити. Но знаете ли, важно е да се види изпълнението на този план на територията на врага“, каза ръководителят на президентската канцелария, цитиран от Liga.net.

Снимка: Андрий Ермак, president.gov.ua

Какво се знае за плана?

Миналата седмица Зеленски беше на посещение в САЩ в контекста на провеждащата се в Ню Йорк сесия на Общото събрание и Съвета на сигурност на ООН. Той представи плана си за победа пред президента Джо Байдън и кандидатите за президент на САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп.

Още: Зеленски пред "Фокс": Тръмп директно ми каза, че ще подкрепя Украйна

На 28 септември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че от Вашингтон „внимателно проучват“ плана за победа на Зеленски, като при необходимост обмислят и „допълнителни варианти“, за да помогнат на Украйна да победи агресора във войната. Американските медии цитират различни източници относно плана, като някои от тях твърдят, че проектът не е впечатлил Белия дом.

Говорителят на Зеленски също така заяви, че в момента все още няма окончателно разрешение от партньорите за удари със западни оръжия на далечни разстояния дълбоко в Русия, но Украйна "продължава да работи" по този въпрос.

Още: Ядрената заплаха на Путин пак ще спре Запада да помогне решително на Украйна: Оценка от САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес