Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Русия ще направи нов "Майдан", а Украйна ще отстъпи, ако го няма Запада

17 ноември 2023, 14:26 часа

Според украинския лидер Володимир Зеленски Русия се стреми да посее разделение в украинското общество, да създаде хаос в страната и в крайна сметка да отстрани президента ѝ - самия него.

Реклама

"Нашето разузнаване разполага с информация, която идва и от нашите партньори", каза Зеленски, описвайки руски план за дезинформация и наричайки го "Майдан-3".

"Майданът е преврат за тях, така че операцията е разбираема", каза той.

Още: Зеленски: Създадохме първия в света флот от морски дронове и Русия избяга от Черно море

Евромайданът е термин за вълната от демонстрации и гражданско неподчинение в Украйна, започнала в нощта на 21 ноември 2013 година и продължила до февруари 2014. Тогава проруският украински президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, за да засили отношенията между Киев и Евразийския съюз, където Москва е основен играч. Протестиращите се обявиха против запазване на връзките между Украйна и Русия, а сблъсъци със специалните сили доведоха до десетки жертви и ранени.

Впоследствие Янукович избяга в Крим с помощта на руските власти, а оттам насетне Москва окупира полуострова.

Още: Най-голямото дело за Майдана: Янукович стои зад кръвопролитията, но има и пряка руска връзка

Първият президентски мандат на Зеленски приключва през пролетта на 2024 г. През март би трябвало да има избори, но според Конституцията те не могат да се проведат при военно положение.

Още: В Украйна започнаха наказателно производство срещу критика на Зеленски Арестович

Зеленски разкри кога Украйна щеше да отстъпи

Зеленски заяви, цитиран от Bloomberg, че без подкрепата на Запада "Украйна ще отстъпи". "Без подкрепа ще се движим назад", цитиран е президентът.

Снимка: Getty Images

В същото време той уточни, че Украйна няма да се съгласи на замразен конфликт и се готви за зимна битка.

Още: Зеленски: Получаваме информация, че Русия може да провокира конфликт на Балканите (ВИДЕО)

Войната в Израел значи по-малко снаряди за Киев

Доставките на снаряди за Украйна от западните съюзници са намалели от началото на войната между Израел и "Хамас" през октомври, заяви още Зеленски и конкретизира, че става дума за така необходимите 155-милиметрови артилерийски боеприпаси.

Още: Залужни и Буданов готвят преврат с помощта на САЩ: Руски медии

Президентът добави, че САЩ не са заявили официално, че ще спрат или намалят потока от артилерийски снаряди за Украйна, а по-скоро, че "всеки сам се бори за запасите си". "Това е животът. Не казвам, че това е положително, но това е животът и ние трябва да защитаваме това, което е наше".

Още: Кабинетът на Зеленски: Войната ще свърши съвсем внезапно

На 19 октомври Axios съобщи, позовавайки се на коментари на израелски официални лица, че 155-милиметрови снаряди от САЩ, първоначално предназначени за Украйна, са пренасочени към Израел.

"Нека бъдем откровени - кризата в Близкия изток вече оказва трайно въздействие върху политиката ни в Украйна", заяви пък първият дипломат на ЕС Жозеп Борел този месец.

Още: Окончателно с подпис на Байдън: Украйна и Израел засега остават без военна помощ от САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес