Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски обеща награда от 1 млн. долара на учените в Украйна за ваксина срещу вируса

13 април 2020, 19:30 часа • 2214 прочитания

Украинският президент Владимир Зеленски обеща награда от 1 милион долара на учените в страната, ако успеят да разработят коронавирусна ваксина, заяви неговият говорител.

Бившата съветска страна с население от около 42 милиона е потвърдила 3 102 случая на COVID-19, а 93 са починалите.

Президентът "вярва, че милион долара е добър стимул", за да бъде разработена ваксина, която "ще спаси стотици хиляди животи“, заяви говорителят му Юлия Мендел, цитиран от АФП и БГНЕС.

Зеленски "наистина иска украинските учени да работят по-активно за разработването на лекарства, които ще помогнат на целия свят", каза Мендел.

Тя добави, че искането на Зеленски за разработване на ваксина срещу COVID-19 е изпратено до Академията на науките в Украйна миналия месец.

Световната здравна организация подчерта важността на разработването на ваксина срещу COVID-19, като заяви, че тя е необходима за пълно спиране на предаването на болестта, което доведе до над 100 000 смъртни случая в световен мащаб.

Говорителят на украинския президент не даде яснота как възнаграждението ще бъде финансирано в страна, чиято икономика е изтощена от дългогодишния конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти и разчита на международна помощ.

"Засега не говорим за конкретен източник за парите", каза тя.

Украйна действа бързо, затваряйки училища, университети и обществени пространства, за да спре разпространението на вируса. Освен това тя спря метрото в три града.

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес