Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Имотните декларации на чиновниците да бъдат публикувани незабавно

12 септември 2023, 11:59 часа
Реклама

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че електронните финансови декларации на длъжностни лица трябва "незабавно" да станат достъпни за обществеността, като наложи вето на закон, който предизвика протести в цяла Украйна.

Зеленски подчерта необходимостта от прозрачност по време на войната, след като няколко корупционни скандала доведоха до арестуване или уволнение на държавни служители през последните месеци.

„Декларациите трябва да бъдат отворени. Веднага. Не след година. Регистърът трябва да бъде отворен сега“, каза Зеленски.

Още: Наплив: Украинското разузнаване каза колко руснаци искат да се предадат след историята с Ми-8

Повече от 80 000 украинци подписаха миналата седмица петиция с искане Зеленски да наложи вето на закон, който ще възстанови задължителните имотни декларации за длъжностните лица, но ще ги държи далеч от общественото внимание за още една година.

„Тези ограничения са неприемливи“, подчерта Зеленски, като поиска от парламента да гласува отварянето на регистрите.

Авторът на петицията, Олександър Ябчанка, старши лейтенант от батальона „Вълците на Да Винчи“, наскоро ранен на фронта, каза, че е „много щастлив“ от новината. „Живея в демократична страна, където общественото мнение има тежест“, добави Ябчанка.

Според проучване, публикувано в края на юли от Киевския международен институт по социология, 89% от украинците смятат корупцията за сериозен проблем, на второ място след инвазията на Русия.

Още: Зеленски: Щастлив край няма да има, загубихме твърде много хора

Няколко корупционни скандала разтърсиха министерството на отбраната през последните месеци, което доведе до оставката на министъра на отбраната Олексий Резников.

Откакто Русия нахлу през февруари миналата година, Зеленски многократно обеща да се бори с корупцията в Украйна - ключово изискване от западните съюзници на Киев.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес