Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски и премиерът на Дания посетиха ранени войници в Южна Украйна (ВИДЕО)

30 януари 2023, 16:26 часа • 2331 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с датския премиер Мете Фредериксен в град Николаев в южната част на нападнатата от Русия страна. За визитата на 45-годишната лидерка на Социалдемократите в Дания съобщи самият Зеленски в профилите си в социалните мрежи, където сподели видео от срещата.

След това двамата с Фредериксен посетиха ранени украински войници в местната болница. Там президентът връчи медали на военните медици.„

Зеленски показа индивидуален отоплителен пункт, оборудван с устройство за пречистване и разпределение на водата в Николаев. Този проект е осъществен с помощта на Дания.

"Вследствие на действията на агресора традиционната система за водоснабдяване от река Днепър е разрушена. Дания беше една от първите, които помогнаха на Николаев да осигури на жителите си питейна вода. Благодарен съм за тази мощна подкрепа!", написа украинският президент.

Двамата с датския премиер инспектираха и резервоари за съхранение на петрол, унищожени от вражески ракетни атаки, намиращи се на морското търговско пристанище.

По-рано през деня Володимир Зеленски се срещна с регионални служители в Николаев, според изявление на неговата канцелария. Той е провел среща с ръководството на областта и областния център, командването на Херсонската оперативна групировка на войските и ръководителите на правоохранителните органи и органите за сигурност на Николаевска област. "Участниците обсъдиха оперативната обстановка в южната част на Украйна и последиците от ракетните атаки на Русия и атаките с дронове".

Зеленски и местните власти обсъдиха и "текущото състояние на енергийната инфраструктура на региона, средствата за нейната защита и темповете на нейното възстановяване", се посочва в изявлението.

ОЩЕ: Зеленски поиска от Макрон да не допуска руски спортисти на Олимпийските игри

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес