Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Готвят държавен преврат в Украйна на 1 декември

26 ноември 2021, 13:15 часа • 4398 прочитания

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че е получил информация за подготовка на държавен преврат в страната на 1 декември.

"Разполагаме не само с агентурна информация, но дори и с аудио информация, в която представители на Украйна с представители на Русия обсъждат участието на Ринат Ахметов в преврат в Украйна, че ще бъдат привлечени един милиард долара и т.н.", каза той по време на пресконференция.

В същото време държавният глава добави, че не вярва в това, както и в участието на бизнесмена.

Зеленски подчерта още, че страната трябва да разчита на собствените си сили и армия, ако се стигне до конфликт с Русия. По думите му Украйна е "в състояние на война с Русия вече осем години" и всеки ден е възможна ескалация. С оглед на това Киев е напълно подготвен "за всякаква ескалация" и разполага с "реални разузнавателни данни, не само от нашето разузнаване, но и от страните партньори".

Припомняме, че на 22 февруари 2014 г. в Украйна беше извършен преврат. Върховната Рада отстрани от длъжност президента Виктор Янукович, който беше принуден да напусне страната, опасявайки се за живота си. Парламентът промени конституцията и насрочи нови избори, които впоследствие бяха спечелени от Петро Порошенко.

От 2014 г. насам се чуват прогнози от страна на Киев относно действията на руските въоръжени сили, включително предполагаеми планирани нападения. Руският президент Владимир Путин и преди е заявявал, че Русия няма да напада никого. Според него руската заплаха е "измислица на онези, които искат да се възползват от ролята си на фронтова единица срещу Русия, за да получат някакви бонуси и преференции за това". Москва многократно е заявявала, че не е страна във вътрешно-украинския конфликт и е заинтересована Киев да преодолее политическата и икономическата си криза.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес