Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски благодари на Макрон за изпратената военна техника

27 февруари 2022, 04:00 часа • 8289 прочитания

Еманюел Макрон е позвънил на украинския си колега Владимир Зеленски в събота около полунощ, който му е благодарил „за това, че отговорил на молбите на Украйна за военна отбранителна техника“, предаде АФП. Франция реши в събота да засили подкрепата си за Украйна, по-специално по отношение на отбранителната техника, припомня БГНЕС.

Наскоро Украйна представи на френското министерство на въоръжените сили списък с военна техника, в частност за противовъздушна отбрана, от която се нуждае спешно. Украинският президент също благодари на френския президент за "приноса му към колективните мерки по отношение на SWIFT".

В събота вечерта Европейската комисия, Германия, Италия, Съединените щати, Канада, Великобритания и Франция се съгласиха да вземат решение за нови финансови санкции с цел допълнително изключване на Русия от международната финансова система, включително изключването на руски банки от Бързата междубанкова мрежа.

Накрая Зеленски е изразил своята благодарност към френския президент за много ясните послания, изпратени до президента на Беларус Александър Лукашенко. Еманюел Макрон поиска в събота вечерта от белоруския си колега Александър Лукашенко, последният да "изиска възможно най-скоро изтеглянето на руските войски от неговата територия", които участват в инвазията в Украйна.

След нахлуването на руските войски в Украйна, френският президент се обажда всеки ден, понякога няколко пъти на украинския си колега, уточняват от Елисейския дворец.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес