Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски благодари на България, че няма да удължи ограниченията върху вноса на храни от Украйна

14 септември 2023, 14:42 часа • 2743 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски изказа благодарност днес на България за рашението да не се удължават ограниченията върху вноса на украинско зърно, считано от 15 септември.

„Благодаря (на министър-председателя) Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност“, посочи Зеленски в X (доскоро „Туитър“).

По-рано днес Народното събрание прие със 124 гласа „за“, 69 „против“ и 8 „въздържал се“ да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. ОЩЕ: Парламентът прие отпадане на забраната за внос от Украйна (ВИДЕО)

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и смятайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на НС. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес