Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Без контрол върху Украйна на Русия ще й се наложи да бъде нормална държава, а не колониална империя (ВИДЕО)

07 юни 2024, 13:45 часа

"Именно в Украйна се намира ключът към сигурността на Европа (...) Защото без контрол върху Украйна Русия ще трябва да бъде нормална национална държава, а не колониална империя, която постоянно търси нови територии в Европа, в Азия и в Африка." Това каза украинският президент Володимир Зеленски пред френския парламент, коментирайки срещата на високо равнище, посветена на мира в Украйна, която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария. Зеленски ясно намекна, че мирът няма как да бъде постигнат по сегашните линии на контрол.

Реклама

Нацизмът в Европа се завърна

"Всички помним какво означава нацизъм. Ако нямаше победа над нацизма, целият ни континент щеше да остане едно наистина тъмно петно ​​в историята. (...) Именно от победите на свободните нации преди 80 години се роди нашата Европа, континент, способен да бъде източник на надежда", каза Зеленски. Но напомни, че 80 години след десанта в Нормандия в т.нар. "Ден Д" през Втората световна война Европа "за съжаление вече не е континент на мира".

Още: Руските кораби са изгонени от Черно море, украинските ВМС показаха ефектно учение (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Живеем във време, когато нацизмът се завръща отново. Когато в Европа отново има напълно унищожени градове и изгорени села. Когато в Европа отново има филтрационни лагери, депортации и омраза, превърнала се в нов руски култ. Когато пак се прави опит Европа да бъде прекроена насила и се внушава, че този или онзи народ не заслужава самостоятелно съществуване. Всичко това днес е насочено срещу Украйна. Но утре ще се насочи срещу другите. Можете дори да видите реда на агресията: Балтика, Полша, Балканите."

Още: Зеленски: Никой няма право да ни казва как трябва да приключи тази война (СНИМКИ и ВИДЕО)

И на путинския режим не му стига Европа

Зеленски предупреди, че на путинския режим не му стига Европа. "Този режим вече унищожи Сирия и разрушава Сахел в Африка. (...) Той използва всичко, за да отслаби страните: от енергийните ресурси до храната. В XXI век той върна целия арсенал от миналите векове - от блокадата на морето до масовото отвличане на децата на Украйна, за да ги "превъзпита" в омраза към своя роден дом. (...)

Путинският режим изнудва целия свят, така че светът да се страхува да му се противопостави напълно."

Още: Путин случайно се изпусна за реалните загуби на Русия на фронта (ВИДЕО)

Русия е страната на обезценения живот, една истинска анти-Европа

"Вижте в какво превръща Путин собствената си страна и собствения си народ. Това е територията на обезценения живот. Обратната страна на всичко, което е ценно за нас – за теб и мен. Обратното на свободата. Обратното на равенството. Обратното на братството. Обратното на Европа. Това е анти-Европа. Ето това е Путин", каза още Зеленски.

Още: Ветеран от Втората световна опита да целуне ръка на Зеленски, но получи прегръдка от президента (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес