Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелените изпревариха партията на Меркел по подкрепа

25 април 2021, 16:30 часа •
Реклама

Германските Зелени продължиха възходящата си траектория в неделя, като екологичната партия изпревари консерваторите на канцлера Ангела Меркел в ново проучване на общественото мнение само пет месеца преди общите избори.

Лявоцентристката опозиционна партия покачи рейтинга си до 28% в анкета за вестник „Билд ам Зонтаг”, като спечели 6% през предходната седмица, за да отчете най-добрия си резултат в редовното проучване, проведено от института Kantar.

Десноцентристкият алианс на ХДС/ХСС на Меркел загуби два процента, излизайки на второ място с 27 процента подкрепа. Левоцентристките социалдемократи (СПД), младши коалиционни партньори на Меркел, паднаха до най-лошия си резултат от август 2019 г. - 13 процента.

Нарастването на популярността на Зелените идва, след като в понеделник партията избра съпредседателя си Аналена Бербок, която е на 40 години, да стане първият й кандидат за канцлер. Номинираната майка на две децаБербок, смятана за центристка, която се застъпва за по-екологична икономика и по-строга външнополитическа позиция по отношение на Русия и Китай, беше широко приветствана. Тя ще бъде и единствената жена в надпреварата кой ще наследи Меркел, която се оттегля след 16 години.

"Германците са настроени за промяна", пише „Билд”.

Друго проучване на общественото мнение миналия вторник за телевизионните оператори RTL и NTV беше първото, което постави Зелените начело, като също им даде подкрепа от 28 процента. Управляващите консерватори на Меркел се сринаха в последните анкети, тъй като избирателите ги наказват за предполагаеми грешки при боравенето с коронавирусната пандемия, корупционни скандали и партийните борби.

ХДС пос9тави своя партиен лидер и премиер на провинция Северна Рейн-Вестфалия Армин Лашет като кандидат-канцлер миналата седмица, след ожесточена борба за власт с лидера на ХСС Маркус Зьодер. Но Лашет, обявен за кандидат по приемственост, остава дълбоко непопулярен сред германците. Наблюдателите казват, че има реалистичен шанс ХДС / ХСС да не се появи отново като най-голямата политическа сила в Германия след гласуването на 26 септември.

Баварският премиер Зьодер, който отстъпи в битката за кандидатурата за канцлер, въпреки силната подкрепа на местно ниво и по-висок рейтинг на одобрение от Лашет, заяви през уикенда, че "не е убеден" от кандидатурата на Лаше.

Блокът ХДС/ХСС "се нуждае от ново начало", каза той пред вестник "Зюддойче цайтунг”.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес