Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западът подготвя исторически гаранции за сигурността на Украйна (СНИМКИ)

10 юли 2023, 12:15 часа
Реклама

Лидерите на страните-членки на НАТО се отправят към Вилнюс за двудневна среща на върха, на която планират да поемат дългосрочни ангажименти към сигурността на Украйна.

По всичко личи обаче, че страните няма да постигнат консенсус да поканят Украйна да членува в алианса, пише в свой обобщаващ анализ Politico.

От изданието припомнят израелският модел с гаранции за членство в НАТО и как те всъщност биха могли да помогнат на Киев - двама високопоставени служители са споделили, че САЩ, Великобритания, Германия и Франция се стремят към гаранции в "израелски стил" – основно предоставяйки на Украйна много по-модерни, най-съвременни оръжия, разузнаване и обучение, отвъд настоящия конфликт, за да се уверят, че нейната армия е достатъчно способна да противостои на бъдещи атаки.

ОЩЕ: "Време е за разплата": Най-новото от фронта и войната в Украйна

На този фон американският президент Джо Байдън също повдигна идеята в интервю за CNN в неделя, като сподели, че "САЩ е готова да осигури сигурноста, която осигуряваме на Израел, като снабдим Украйна с оръжия с цел да се защитават... ако има прекратяване на огъня, ако има мирно споразумение".

Разногласия

Междувременно Politico припомня как през 2008 година лидерите на НАТО изразиха общо мнение, че Украйна ще стане член на алианса в някакъв момент; а тази седмица се очаква те да направят по-конкретна декларация по въпроса.

Официални лица казват, че има две големи пречки пред присъединяването на Украйна към НАТО сега.

Първото и най-очевидно е продължаващата война. Член 5 от Северноатлантическия договор гласи, че "всяко нападение срещу страна от НАТО трябва да се счита за нападение срещу всички нейни членове", което означава, че ако Украйна се присъедини сега, целият алианс ще бъде във война с Русия.

Второ, Украйна все още трябва да направи някои демократични реформи, заявиха служители, тъй като гражданският и демократичен контрол върху военните е предварително условие за присъединяване към НАТО. Байдън намекна за това в неделя, като каза, че "НАТО е процес, който отнема известно време, за да отговори на всички квалификации, от демократизацията до цял набор от други въпроси".

Какви точно са стъпките към членството?

В интервюто в неделя Байдън заяви, че алиансът ще помогне за подготовката на Украйна за бъдещо членство, по което ще реши, след като войната приключи. "Мисля, че трябва да очертаем рационален път, за да може Украйна да се квалифицира, за да може да влезе в НАТО", каза Байдън, като отбеляза, че е отказал исканията на руския президент Владимир Путин преди войната за ангажимент да не приеме Киев, защото алиансът има "политика на отворени врати".

Четирите най-големи страни от НАТО са ангажирани в "напреднали" и "неистови, в последната минута" преговори за финализиране на декларация за сигурност за Украйна преди срещата на върха, според служители, запознати с преговорите.

"Украйна показа способността и желанието си да поеме необходимите ангажименти в областта на сигурността, за да запази собствената си независимост и сигурността на други европейски страни. Сега НАТО трябва да посрещне Украйна с отворени обятия и да й помогне да спазва ангажиментите и задълженията си като пълноправен член на НАТО", пише в отворено писмо група пенсионирани началници на армии и генерали от САЩ, Латвия, Естония, Литва и Полша, цитирани от западното издание.

ОЩЕ: Байдън може да приключи за 5 минути войната в Украйна, смята Зеленски (ВИДЕО)

В анализа пише още, че Германия трябва да оглави "проукраинска коалиция" в НАТО, за да проправи пътя за присъединяването на страната през 2024 г. Такова е мнението на бившите пратеници на САЩ в Германия Джон Корнблум, Й. Д. Бинденагел и други в отворено писмо на немски език:

"Неясната ситуация със сигурността от миналото допринесе за руската инвазия в Украйна. Сега имаме шанса да го елиминираме чрез ясен ангажимент на Запада към членството на Украйна в НАТО и по този начин да допринесем за бъдещата стабилност и сигурност на цяла Европа", твърдят те. Писмото също така призовава НАТО да "обмисли разполагането на чисто отбранителни формирования за противовъздушна отбрана на националните съюзници в Западна Украйна, особено за защита на регионите Лвов и Одеса".

Срещата във Вилнюс

Това ще бъде четвъртата среща на върха на НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, като първата се проведе виртуално на 25 февруари 2022 г. - един ден след нападението. Последваха срещи в Брюксел и в Мадрид, а на този фон обикновено срещите на държавните глави се провеждаха веднъж на две години.

Безспорен сигнал от страна на алианса е и местоположението на срещата - Вилнюс е на 32 км от Беларус на изток и 150 км от руския ексклав Калининград на запад - който е под безпрецедентна защита в един от географски най-застрашените райони на НАТО.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес