Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западните компании доставят на Русия стоки за милиарди долари. Те не подозират

17 октомври 2024, 21:35 часа • 1577 прочитания

През 2023 г. санкционирани стоки на стойност 5 милиарда долара са изчезнали по време на транзит през руска територия, установи Istories.media.

Товарите, пътуващи от Европейския съюз, са били предназначени за страни от Централна Азия и Кавказ, но не са достигнали до крайните клиенти. Фалшивата транзитна схема помага на Русия да заобиколи санкциите и в сравнение с други методи за внос този е най-изгодният. Нека обясним как работи.

На границата

В началото на септември 2023 г. камион пристига във финландското село Ваалимаа, на ГКПП на границата с Русия. Вътре имало резервни части, произведени от германската фирма Сименс, на стойност около 35 хиляди долара. Финландските митничари спокойно пускат стоките и скоро товарът чака митническо оформяне в руската Торфяновка.

През октомври финландците отново ще дадат зелена светлина на партида части. Сред стоките ще бъдат италиански и немски електронни компоненти, забранени за внос в Русия.

И двете пратки са предназначени за компанията "Квазар", голям руски доставчик на микроелектроника, която е под американски санкции от май миналата година. Общо през 2023 г. "Квазар" е внесъл стоки за около 10 милиона долара директно от Европейския съюз и всичко е минало през финландската митница. Не всички стоки бяха забранени за внос, но повечето - на стойност около 5,8 милиона долара - бяха внесени след налагането на санкции срещу компанията.

Още: Руският "сенчест флот" замърсява океаните с петрол, а Западът бездейства

Защо Финландия позволи санкционирани стоки да бъдат внесени в Русия за санкционирана компания? Митническите представители не отговориха на въпросите ни. Но, както показа разследването на „Важни истории“, те може просто да не знаят за кого е предназначено. Това е възможно благодарение на така наречената схема за фалшив транзит, с помощта на която Русия може да внася стоки от Европа за милиарди долари.

Между границите

Санкциите забраняват износа на десетки хиляди артикули за Русия. Но само малка част от тях - предимно стоки с двойна употреба - също са забранени за транзит през Русия. В този случай те могат да бъдат внесени през трети страни. Например, същият "Квазар" получава чипове от американските Texas Instruments, Analog Devices и Qorvo от Хонконг и континентален Китай. Миналата есен самолети с чипове за "Квазар" кацаха в Шереметиево няколко пъти седмично.

Много обаче могат да бъдат внесени директно от Европа.

Още: Гърция е намалила вноса на природен газ от Русия

Както каза пред "Важни истории" служител на компанията, която внася санкционирани стоки в Русия, схемата работи по следния начин. Компания в Централна Азия, Кавказ или Китай поръчва стоки от ЕС и организира сухопътен транзит през Русия. След това товарът се изпраща до източната граница на Европейския съюз - много санкционирани стоки влизат в Русия през Беларус, но често се внасят от Латвия, Естония или, както в случая с "Квазар", през Финландия, според митническите данни, разгледани от "Важни истории". Стоките минават границата на ЕС с транзитна декларация - предполага се, че не е предназначена за руска компания, а например за казахстанска или китайска. Но щом стоките попаднат в буферната зона, веднага се пререгистрират за внос в Русия. Още за този внос: Подоляк: На фона на украинската трагедия износът на Европа за Русия е в небивал разцвет

„Когато товарът е преминал например полската граница, превозвачът просто задрасква с химикал колоната „място на доставка“ и пише „Русия, Москва“ вместо, да речем, „Казахстан, Алмати“. И този комплект документи се дава на беларуската гранична охрана“, казва Алексей. Пакетът документи е придружен и от писмо от фирмата клиент, в което се посочва, че променя мястото на доставка в съответствие с Конвенцията за договора за международен автомобилен превоз на товари от 1956 г., която регламентира тази процедура. И получаващата компания се превръща в изпращаща.

Още: За да покрие загуби: "Газпром" продава хотели и курорти

В руската митническа база често може да се наблюдава необичайна картина. Изпращачът на товара е компания, регистрирана в страна, където е възможен наземният транзит през Русия, например в Китай, Казахстан или Азербайджан. Но митническата служба, през която товарът е влязъл в страната (това е посочено в отделна колона на митническата декларация), ще бъде на границата на Русия или Беларус с Европейския съюз. "Важни истории" откриха много такива декларации за внос, съдържащи санкционирани товари в данните за 2023 г.

Много декларации в митническата база данни, които "Вжни истории"  прегледаха, не са напълно попълнени: някои не посочват контролно-пропускателния пункт на границата, други нямат информация за транспортните компании. Поради това е невъзможно да се каже със сигурност обемът на санкционирани стоки, внесени в Русия по тази схема.

Но е възможно грубо да се оцени общият обем стоки, които биха могли да попаднат в Русия чрез фалшив транзит. Използвайки открита международна търговска статистика от UN Comtrade, сравнихме колко санкционирани стоки страните от ЕС са изпратили до страните от Кавказ и Централна Азия - и колко от тях в крайна сметка са достигнали крайната си дестинация.

През 2023 г. стоки от номенклатура 84, 85 и 87 на TN VED (Международна система за класификация на стоките, на Запад - HS) на стойност над 14 милиарда са били изпратени от Европейския съюз до Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан, монголски, арменски, азербайджански и грузински долари. Много санкции са наложени на вноса на стоки от тези групи - в крайна сметка те включват различни стоки с двойна употреба, микросхеми и средства за производство.

В същото време, според данните за вноса от тези страни - съседи на Русия, до тях са достигнали стоки за малко под 9 милиарда долара. Това може да означава, че товар на стойност 5 милиарда долара е изчезнал някъде по пътя.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес