Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западни оръжия в Украйна и как се представят: Британският танк Challenger 2 и шведската гаубица Archer (ВИДЕО)

01 февруари 2024, 14:16 часа • 9028 прочитания

Първата мисия винаги е най-страшна – след това човек свиква. Това са едни от най-знаковите думи на украински танкист, който е един от малкото в страната, управляващи британските танкове Challenger 2.

Британският танк дойде в Украйна със завидна репутация, но и в прекалено малко бройки – само 14: 14 машини за Украйна: Британският танк, който никога не е унищожаван в битка (ВИДЕО). Факт е обаче, че танкът не беше участвал в толкова голяма война като тази в Украйна – тя се оказа дебют за много оръжейни системи, съответно и най-голямото предизвикателство: Украйна вероятно загуби първия си танк Challenger 2 (ВИДЕО)

Бойните мисии на Challenger 2 в Украйна

По думите на танковия екипаж, с този танк те са участвали в три операции. Дори срещу укрепени с бетон бункери танкът няма никакъв проблем, когато стреля, гласи заключението.

И нещо по-весело – украинският екипаж споделя, че при първата мисия не им е било разрешено да махнат маскировъчното покривало на машината нито за секунда, съответно вътре в танка подгизнали от пот.

Повече за "работата" на британския танк в Украйна научете във видеото:

На фона на този танк, в руското военно телеграм пространство се появи информация, че един от известните руски танкисти, атакуващ Украйна по циничен начин, вече се е преселил в отвъдното:

Най-скорострелната гаубица в света: На разположение на Украйна

Друг впечатляващ пример за западно оръжие, което е на разположение на украинската армия – шведската самоходна гаубица Archer (Арчър). В Украйна има потвърдено 4 такива оръжия, като има обещание от Стокхолм за още 4.

В следващото видео можете да видите какво представлява гаубицата – тя може да изстреля 28 боеприпаса в минута при максимална скорост на употреба:

ОЩЕ: Най-скорострелната гаубица в света: Украйна получи доставка от Швеция (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес