Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Залужни с прогноза за войната: Имам предчувствие, че подкрепящите Путин ще се увеличат

17 октомври 2024, 17:01 часа • 1457 прочитания

Бившият главнокомандващ украинската армия, а днес посланик на Украйна във Великобритания Валерий Залужни за първи път от много време коментира възможния край на войната, както и оповестения от украинския президент Зеленски План за победа

По време на своя реч в Чатъм Хаус, Кралския институт за международни отношения, в Лондон той изрази подкрепа за плана, който трябва да донесе победа на Украйна във войната.

Той обаче отбеляза, че сега Украйна воюва не само срещу страната агресор Русия, но и срещу мощна коалиция около Путин, която включва Китай, Иран и Северна Корея.

Още: Орбан за плана за победа на Зеленски: „Повече от плашещо"

"Имам предчувствието, че тази коалиция ще се разраства", заяви Залужни, цитиран от Kyiv Independent.

По думите му, е било съвсем правилно и логично да се създаде план за победа, в който да се очертаят всички ясни стъпки не само за Украйна, но и за всички страни, заинтересовани в спирането на войната.

Бившият главнокомандващ заяви, че никой не може да даде прогноза кога ще свърши войната, особено като се има предвид, че Украйна е зависима от глобалната стратегия на партньорите си. Той посъветва да не се слушат никакви експерти, защото "във войната работи само математиката, само тя може да изчисли всичко".

Залужни също така припомни, че още през 2023 г. Запада не е предоставил на Киев достатъчно оръжие, поради което Украйна не успя да постигне "значителен успех" по време на контранастъплението. 

Още: Зеленски за пръв път поясни какво предвижда пакетът за неядрено сдържане срещу Русия

"Така че войната се затегна. По мое лично мнение излизането от тази продължителна война изглежда... почти невъзможно", заключи той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес