Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

12 май 2024, 21:17 часа •
Реклама

"Във Вовчанск (Волчанск) ситуацията е тежка – 57-ма бригада спря настъплението на "Щурм Z" (отрядите със затворници на руската армия, които замениха ЧВК Вагнер), но врагът хвърля резерви. Започнаха улични боеве и градът е обкръжен. Казвам това, защото можем да умрем и никой няма да чуе истината". Това обяви командирът на украинско военно подразделение от 57-ма бригада Денис Ярославски, който в момента се намира в пограничния украински град.

И отново, както и предишния ден, отправя тежки думи: "Първата линия от укрепления и мини просто не е съществувала. Противникът свободно влизаше в сивата зона по цялата кордонна линия, която по принцип не трябваше да е сива! За 2 години на украинската граница трябваше да има бетонни укрепления на 3 етажа дълбочина! Стигаме до извода, че това е или безумна кражба, или умишлен саботаж! Сега отново губим хора, територии и правим това, което вече направихме на 22 септември. Знам, че бойците от 125-та бригада от Силите за териториална отбрана, която изостави позициите си, вече казват, че са били принудени да подписват актове за приемане и предаване на укрепления, които не са били дори 30% готови. Надявам се виновните да бъдат наказани".

Ярославски обаче получи отговор лично от командира на 125-та бригада генерал-лейтенант Артур Горбенко: "Независимо дали от незнание за ситуацията или от желание да навредят, някои потребители на социалните мрежи разпространяват абсолютно невярна информация за неподготвеност на Силите за отбрана за руската атака и по-лошо, за изтеглянето на определени части от позициите, които защитават. Отговорно заявявам, че ситуацията в участъка, който браним, е трудна, но под контрол. Населените места, в които врагът влезе, бяха в постоянната сива зона – успехът на врага е условен и му коства огромни загуби в жива сила и техника. Окупираната от него територия е локализирана и е постоянно обстрелвана".

ОЩЕ: Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Кой всъщност е Ярославски?

Репортаж на украинската медия New Voice обаче хвърля повече светлина кой е Ярославски. Медията е посочена наравно с Kyiv Independent като достоверен източник на информация за войната в Украйна от Украинския институт в Лондон - цитирано е в материал на Cosmopolitan.

Според материала – Ярославски е бивш полицай, с неуспешни опити да стане кмет и общински съветник на Харков. По-интересното е, че по собствените му думи е станал началник на РПУ в Киев, Голосеевски район. На 2 юни 2017 г. Юрий Луценко, който по това време беше главен прокурор на Украйна, съобщи на страницата си във Facebook, че прокуратурата на Киевска област и СБУ (Службата за безопасност на Украйна) са задържали престъпна група, която срещу 17 милиона долара се е опитала да отвлече и транспортира до Русия бивш руски гражданин (Владимир Крупчак), който се е преместил в Украйна поради преследване от руските власти и се занимава с производствен бизнес на украинска територия. Задържаните посочили Ярославски като организатор на отвличането. Самият Ярославски обаче отрича и посочва, че предупредил Крупчак, че ще бъде отвлечен.

Ярославски е бил освободен от полицията в Киев, като по думите на тогавашния ѝ говорител Николай Жукович имал много дисциплинарни наказания. Но колеги на Ярославски казват пред украинската телевизия ТСН, че бил отговорен и за пример, а той самият коментира пред съда, че "все още е" на работа в полицията, въпреки че бил притискан да се махне.

"Денис Ярославски редовно се появява в телевизионния канал NASH, който се свързва с кумеца на руския президент Владимир Путин - Виктор Медведчук", пише още в материала на New Voice, в края на който има видео от YouTube с лицето на Ярославски. Actualno.com намери снимка в личния профил във Фейсбук на Ярославски, която доказва, че това е същият човек:

В момента бизнесът на Крупчак в Украйна е под прицела на украинските власти - той се занимава с производство на картон и хартия. През 2023 година украинските власти изземат активи, корпоративни права и собственост на предприятия на стойност над 1 милиард гривни, 169 недвижими имота на стойност над 10 милиарда гривни, принадлежащи, според разследването, на Крупчак.

В полза на Ярославски говори фактът, че журналистът Юрий Бутусов, създател на сайта "Цензор.нет", който има награда за най-добра интернет медия в Украйна отпреди години, се снима с него именно от Вовчанск (Волчанск) в разгара на сегашните напрегнати моменти:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес