Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За всяване на страх: Русия вкарва криминални лица в окупираните части на Украйна

04 май 2023, 09:39 часа
Реклама

Руските окупационни власти умишлено вкарват криминални лица в окупираните украински територии, за да сплашват цивилното население, опитвайки се да постигнат подчинение и покорност. Това съобщи в Telegram заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр.

За да държат обществото в страх, руските окупационни власти целенасочено изострят криминогенната обстановка във временно окупираните територии, подчертава тя. За целта се използват специално обучени групи от провокатори, които се формират предимно от лица с криминално минало. Така окупаторите умишлено провокират остри конфликти на обществени места, които прерастват в жесток побой над граждани, несъгласни с руския окупационен режим.

Прави впечатление, пише Маляр, че така наречените „разследващи органи“ в рамките на разследването на конфликтни ситуации вземат решения изключително в полза на проруските провокатори. Конкретен пример - по-голямата част от масовите сбивания в село Стрелковое, Херсонска област, в резултат на които гражданите са получили значителни телесни повреди, са класифицирани от "следователите" като нямащи престъпен характер. Съответно никой от проруските провокатори не е понесъл наказателна отговорност.

ОЩЕ: Руската армия готви провокация в Брянск, раздадени са стотици украински униформи 

В нестабилната вътрешна ситуация за руснаците е по-лесно да реализират престъпните си намерения, отбелязва Анна Маляр. Тя обаче вижда и нещо положително в тази ситуация, защото според нея това говори, че окупаторите срещат сериозни трудности в завзетите територии. Щом довеждат своите престъпници във временно окупираните територии, това значи, че на тях не им е лесно там и се налага да прибягват до сплашване, за да прокарват „руския мир““, смята тя.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес