Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За работа “на черно“: Двойна глоба от 1000 евро в Кипър

24 октомври 2024, 09:43 часа • 369 прочитания

Двойни глоби за работа "на черно" налага Кипър. Въвеждането на по-строги мерки е част от усилията за справяне с недекларирания труд, който се увеличава. Два законопроекта за борба с него ще приеме парламентът днес, предава БНР.

Още: Гърция увеличава глобите за пренасяне на забранени предмети в колите

Санкцията расте при второ и трето нарушение

Глобата за работодатели, които наемат работници без да ги регистрират в службите за социално осигуряване, става 1000 евро за всеки случай от сегашните 500 евро. При повторно нарушение за недекларирана заетост в рамките на 2 години санкцията за всеки незаконно работещ достига 2000 евро, а при трето - 3000 евро, предвиждат законовите промени.

За подобряване на контрола на трудовия пазар се въвежда задължителен електронен запис на всички заети чрез специалната информационна система на социалното министерство (Ергани).

Още: Солени глоби за хвърлен фас в Русе

Къде има най-много нарушения

Около 13% от работещите в Кипър са без договор и осигуровки, съобщи министърът на труда Янис Панайоту. Най-много те са в строителството – над 20% от проследимите работници, но е възможно делът им да достига и 40%, тъй като се наблюдава масово бягство от обектите при идването на инспекторите на проверки, каза министърът.

Още: След протестите в Грузия: Глобяват граждани наред, събраха почти 5 млн. рубли

Най-много в нарушение на закона работят граждани на трети страни – над 70% от установените случаи, следвани от европейците – 16%.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес