Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За пръв път в историята: Американски бомбардировачи B-52 кацнаха в Румъния (СНИМКИ и ВИДЕО)

22 юли 2024, 20:15 часа • 3769 прочитания

Два самолета B-52H на ВВС на САЩ към 2-ро бомбардировъчно авиокрило, пристигнаха във военновъздушна база Михаил Когълничану, Румъния. Докато летяха в международното въздушно пространство и в съответствие с международното право, американските В-52 бяха прехванати от два руски самолета над Баренцово море.

Американските самолети не промениха курса си поради прехващането и продължиха полета си по планирания план без инциденти. Това позволи на В-52 да изпълнят предварително планираната си мисия, която включваше интегриране заедно с изтребители на НАТО, преди да се приземят във военновъздушната база Михаил Когълничану.

По време на разполагането си B-52 ще оперират от въздушната база в Румъния, близо до бреговете на Черно море. Те ще се интегрират със съюзниците от НАТО и други международни партньори, за да синхронизират способностите и да гарантират ангажиментите за сигурност в цялата зона на отговорност на Европейското командване на САЩ.

Още: Кремъл: Концентрирането на кораби на НАТО в България и Румъния е заплаха за нас

Това е първият случай, в който американски стратегически бомбардировачи оперират от Румъния. „В днешната глобална среда е жизненоважно да сме подготвени да предоставяме редица устойчиви способности от големи разстояния. Това повторение на Bomber Task Force предлага отлична възможност за усъвършенстване на нашите гъвкави тактики, техники и процедури за бойна употреба“, заяви генерал Джеймс Хекер, командир на USAFE-AFAFRICA. „Чрез съвместните усилия с нашите съюзници САЩ дават възможност на нашите сили да се борят с настоящите и бъдещите заплахи“, добави той, цитиран от БГНЕС.

САЩ редовно демонстрират ангажимента си към съюзниците от НАТО чрез мисии на BTF. Чрез тези многостранни мисии USAFE-AFAFRICA дава възможност за динамично използване на силите на европейския театър. Така се осигурява стратегическа предвидимост и сигурност за съюзниците. Същевременно и допринася за възпирането чрез въвеждане на по-голяма оперативна непредсказуемост за потенциалните противници.

Още: Румъния ще сключи сделка със САЩ за F-35 през есента

„САЩ са решени да работят заедно с нашите съюзници от НАТО по източния фланг, за да гарантират, че разполагаме с комбинирани умения и възможности за координация, необходими за поддържане на регионалната безопасност, сигурност и стабилност“, заяви генерал Хекер.

Редовното и рутинно разполагане на американски стратегически бомбардировачи демонстрира как САЩ и НАТО са готови, позиционирани и добре подготвени да се интегрират със съюзниците и партньорите от приемащата страна за възпиране на заплахи и защита на Алианса. Разполагането на този стратегически капацитет подчертава трансатлантическата връзка в рамките на НАТО и сплотеността на съюзническите военновъздушни сили.

Още: Американски бомбардировачи B-52H Stratofortress ще прелетят над Балканите

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес