Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За опит за убийство на най-изявения руски пропагандист Соловьов: Принудително лечение

16 ноември 2023, 21:04 часа • 3553 прочитания

Втори Западен окръжен военен съд в Москва изпрати на принудително лечение с интензивно наблюдение 42-годишния Василий Стрижаков, обвинен в участие в опит за покушение срещу пропагандиста Владимир Соловьов. Това съобщи кореспондент на "Медиазона".

Историята и делото дотук

Общо, освен Стрижаков, по делото за покушението срещу телевизионния водещ са обвинени петима неонацисти от групата NS/WP (Националсоциализъм/Бяла сила): Андрей Пронски, Тимофей Мокий, Владимир Степанов, Владимир Беляков и Максим Дружинин.

Още: Какво става с рублата, другари депутати? Руски пропагандист номер 1 истерясва (ВИДЕО)

Делото на Стрижаков се разглежда отделно. На заседанията на 13 и 14 ноември говориха обвиняеми по делото за покушението и свидетели. Те разказаха как са се срещнали в психиатрична болница, как са се сдобили с оръжие, обсъждали опита за убийство на Соловьов, докато пиели алкохол, и проследявали телевизионния водещ. Един от обвиняемите сравни пропагандиста с Гьобелс, наричайки убийството му "добро дело".

Всички изказали се в съда отрекоха участието на Стрижаков в подготовката на убийството и дейността на NS/WP и казаха, че той е пострадал, защото е дошъл да посети Пронски, когото следствието смята за лидер на неонацистка група. Дружинин каза, че за първи път е видял Стрижаков на процеса за удължаване на превантивната мярка.

Стрижаков е най-възрастният от арестуваните. Още през 2000-те години той е регистриран в МВР като "скинхед", а през 2004 г. е изпратен на принудително лечение за продажба на марихуана. През 2010 г. отново попадна в психиатрия със съдебно решение, този път за опит за убийство на момиче, което напада на стълбище с нож.

На заседанието на 15 ноември адвокат Леонид Муратов прочете показанията, които Стрижаков даде по време на следствието. По време на разпита на 25 април 2022 г., веднага след задържането му, той каза, че не е съгласен с обвинението. Шест месеца по-късно, на разпит на 6 декември, той каза, че не се признава за виновен, не е извършил престъпление и няма връзка с NS/WP.

Още: Американската тайна на Соловьов: Руският пропагандист има второ семейство и деца в САЩ (ВИДЕО)

Отговаряйки на въпросите на прокурора, Стрижаков обясни, че често е идвал при Пронски да пие бира: "Случвало се е, да, и наркотици. Говорехме си за живота, за добрите стари времена - нищо подобно на убийство".

Обвинението по същество

Според прокуратурата членове на групата "Националсоциализъм/Бяла сила", по указание на Държавното разузнавателно управление на Украйна, са закупили гранати, сигнални пистолети, рязани пушки, патрони и самоделно фугасно устройство от есента на 2021 г. до пролетта на 2022 г. Те планирали да взривят колата на Соловьов. Групата е обвинена и в десетки палежи.

Прокуратурата твърди, че обвиняемите за покушението срещу Соловьов са получили фалшиви украински паспорти. Стрижаков каза в съда, че не е поръчвал такъв паспорт и не е молил никого да прави това. Освен това той каза, че на телефона му, който е иззет при ареста, са се появили нови абонати.

Още: Руски пропагандист заговори за "денацификация" на Германия (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес