Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За мир в Украйна: Ядрените страхове във фокуса на срещата

16 юни 2024, 12:20 часа • 5368 прочитания

Международната среща на върха за мир в Украйна се съсредоточи върху продоволствената сигурност, избягването на ядрена катастрофа и връщането на депортирани в Русия украински деца.

Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна. В проектодекларацията на международната конференция се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната.

ОЩЕ: Главчев от Швейцария: Подкрепяме Украйна в нейната справедлива кауза (СНИМКИ)

Световните лидери изпратиха ясен сигнал до Кремъл - териториалната цялост на Украйна не трябва да бъде нарушавана.

"Замразяването на конфликта с чуждестранни войски, окупиращи украинска земя, не е отговор. Всъщност това е рецепта за бъдещи войни на агресия. Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна, такъв, който възстановява суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Френският президент заяви, че устойчивото решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулация на Киев.

Премиерът на Италия Джорджия Мелони нарече плана на руския президент "пропаганда", който на практика внушава, че Украйна "трябва да се оттегли от Украйна".

Решаване на конфликта

Повече от две години след нахлуването на Русия, лидери и висши служители от над 90 държави прекарват уикенда в швейцарски планински курорт за знакова среща на върха, посветена на разрешаването на най-големия европейски конфликт след Втората световна война.

След като в събота (15 юни), световните лидери се обединиха, за да предложат подкрепата си, украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че ще постигне международно съгласие около предложение за прекратяване на войната, което евентуално да представи на Москва.

"Трябва заедно да решим какво означава справедлив мир за света и как може да бъде постигнат по траен начин", заяви Зеленски пред събралите се лидери в Бюргенсток.

Срещата на върха, която беше отхвърлена от Русия и нейния съюзник Китай, се провежда в момент, когато Украйна изпитва трудности на бойното поле, превъзхождана по брой и въоръжение.

Диктаторки мир

На 14 юни руският диктатор Владимир Путин поиска на практика капитулация на Украйна като основа за мирни преговори. Призивът на Путин към Украйна да се изтегли от южната и източната част на страната беше отхвърлен на срещата на върха.

Днес страните ще се разделят на три работни групи, разглеждащи ядрената безопасност и сигурност, хуманитарните въпроси и продоволствената сигурност и свободата на корабоплаването в Черно море. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес