Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич очаква да сключи с Макрон до дни сделка за френските изтребители Rafale

28 август 2024, 16:22 часа • 1004 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич очаква да подпише дългоочакваната сделка за френските изтребители по време на посещението на президента Еманюел Макрон в Сърбия тази седмица. Очаква се сделката да бъде на стойност няколко милиарда долара.

„Това е огромен договор за нашата страна и не е малък договор дори за Франция“, каза Вучич по време на ексклузивно интервю за АФП. Посещението на Макрон е предвидено за 29 август като освен това споразумение трябва да бъдат подписани и редица други двустранни договори.

Наскоро сръбското министерство на отбраната заяви, че страната иска да закупи 12 самолета от Париж, за да замени остарелия си флот от изтребители.

Още: Вучич: Могат да ме спрат само ако ме убият

Миналата година Вучич намекна, че Белград е готов да похарчи приблизително три милиарда евро за евентуалното закупуване на френските бойни самолети. „Повечето от нашите самолети или дори всичките  - всички наши прехващачи и бойни самолети идваха от Русия и сега трябва да променим себе си, навиците си и всичко останало, за да подготвим нашата армия“, добави Вучич.

Още: Москва похвали Вучич: Предотвратил цветна революция в Сърбия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес